ATT KÖPA VÄXTHUS

-Så här brukar det gå till när du köper ett växthus från oss

Du har säkert hittat en del information om våra olika växthus och om hur vi kan hjälpa dig att måla, montera och inreda växthusen. Först av allt kan det vara bra att kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på vad detaljplanen säger. Vad och hur mycket får du bygga? Vad krävs för att få bygglov? Hur nära tomtgränsen kan du bygga? Ett samtal kan klargöra mycket.

Välja växthus & orangeri Eftersom vårt mål är att du ska få det växthus som du drömmer om har vi utifrån våra samlade erfarenheter, satt samman en lista med saker som det kan vara bra att gå igenom innan köpet.Läs mer nedan - välja växthus.
Vill diskutera dina växthus planer med oss så kontakta oss gärna per telefon. Ofta är det bra om du innan samtalet skickat in bilder på ditt hus och tomt. Lite beroende på var du bor så kan vi därefter besöka dig och på plats diskutera lämplig placering och utförande.

Prisförfrågan Det brukar vara bra att studera vår prislista först, där finner du priser för de vanligaste växthusen samt vilka valmöjlighter som finns.  Vi gör därefter gärna en offert utifrån dina önskemål. Vet du redan nu vilket växthus du vill ha så gör vi gärna en offert.

Beställning När du bestämt dig för vilket växthus eller orangeri som du önskar så upprättar vi ett köpavtal som vi vill att du skriver under. När vi fått ett avtalet i retur och när beställningsfakturan är betalad så skickar vi en tillverkningsorder till vårt snickeri. Du erhåller en måttsatt grundritning. Under det att växthuset tillverkas ger vi gärna råd om hur det kan inredas. Efter cirka 8 -16 veckor är det dags för leverans. Nu börjar allt det roliga!

Ladda ned vår senaste folder

ATT VÄLJA VÄXTHUS

-VAD SKA DU TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER VÄXTHUS OCH ORANGERI

Vi har nedan listat några punkter som bi tycker att det är viktigt att tänka på innan du väljer växthus eller orangeri.

VÄLJ RÄTT STORLEK

Image
Image

De flesta väljer att skapa ett växthus med utrymme för flera aktiviteter. Det är bra att bestämma vilket som är huvudsyftet med växthuset innan man planerar utformningen. Generellt kan man säga att vi aldrig hört klaga över att växthuset är för stort - däremot hör vi ofta det motsatta.Tänker du kanske först att du bara ska odlad så upptäcker du ganska snart att växthuset är mer en stor drivbänk. Man upptäcker hur behaglig atmosfären är och hur vackert det blir med alla växter. Hur gott det luktar från jord, blommor och blad och hur härligt det är att duka upp till olika fester under doftande luktärter och mogna tomater. Något som är säkert är att ju mer volym desto bättre trivs vi människor och våra blommor och blad. Läs mer om att inreda i växthus att odla i växthus.

VÄLJ RÄTT PLATS

Ett växthus är ett vackert inslag i trädgården, men det är viktigt att det placeras så att det harmoniserar med de övriga husen och med trädgårdens struktur. Om växthuset ska användas för middagar kan det vara bra att placera det i närheten av köket. Ska det vara en lugn och avskild plats där tankat och idéer kan frodas så kanske du vill gå genom daggfuktigt gräs för att komma till växthuset. Vi hjälper gärna till och kan komma med goda idéer.

Image
Image
Ljuset är betydelsefullt för ett lyckat odlingsresultat. En genomtänkt placering där man strävar efter maximalt ljus är därför av stor vikt. Om växthuset står med gavlarna i riktningen norr – söder får man ett bra ljusinsläpp. En alltför solbelyst plats medför att växthuset snabbt blir upphettat med risk för att plantorna brännskadas – och du med. Vandrade skugga är därför att föredra, det vill säga att växthuset får skugga någon del av dagen. Att anlägga köksträdgården i närheten av växthuset är alltid vackert. Ett plank utanför växthuset där redskapen prydligt hänger på rad blir i sig som en installation och förstärker ditt odlingsintresse.

Välj rätt modell

Vilken modell du väljer på ditt växthus är beroende av den omgivande miljön. Bor du i ett gammalt hus passar det kanske bäst med ett traditionellt växthus med spröjsade dörrar. Bor du i ett modernt hus så kanske ett växthus med pulpettak och helglasdörrar passar bäst.  Naturligtvis ger vi dig råd, kontakta oss gärna.

FRISTÅENDE VÄXTHUS

Image
Image
Image

Växthus med sadeltak erbjuder bra odlings-utrymme längs långsidorna och utnyttjar solljuset maximalt. Du kan mura upp en långsida eller gavel om du till exempel vill ha insynsskydd från grannarna.

Växthus med pulpettak är ofta lite smalare än växthus med sadeltak. Växthus med pulpettak lämpar sig väl att ansluta till bostadshuset – med isolerglas blir det som ett extra rum – året runt!

Arkitektritat växthus med asymmetriskt tak. Växthus är byggt på en gammal mur- där det tidigare funnits ett växthus.

VÄXTHUS OCH ORANGERIER SAMMANBYGGT MED BOSTADSHUS ELLER FÖRRÅD
Image
Image

Vill man utöka bostadsytan så varför inte bygga till ett växthus – uterum. Förser man växthuset med isolerglas blir det varmt och skönt året runt. I det isolerade uterummet kan du  år från år bevara dina frostkänsliga växter. Man kan också bygga samman växthuset med ett förråd, gästhus eller varför inte ett utekök.

VÄLJ RÄTT GLAS

Det traditionella växthuset hade enkelglas. I detta växthus är kontakten med naturen utanför den bästa – du hör fåglarnas kvitter men slipper myggorna. Detta växthus fungerar under cirka 8 månader per år. I ett växthus med enkelglas kan du börja odlingen 3-4 veckor tidigare än utomhus. Du kan också höja temperaturen med en termostatstyrd fläkt för att förhindra att frosten kommer in i växthuset. Du kan också tilläggsisolera växthuset med bubbelfolie, skugg– och energiväv. På det här sättet kan du starta odlingen cirka 2 månader tidigare än utomhus. Att huset är kallt under vintern innebär att ohyra dör. Isolerglas förlänger säsongen men värme och extra ljus måste tillföras. Grunden bör isoleras. I det isolerade växthuset är ute och inne inte integrerat på samma sätt. Men visst du och frostkänsliga växter kan njuta i det glasade rummet året runt. Se mer vinterträdgårdar och uterum

VÄLJ VÄXTHUSDÖRRAR

Dörrarna finns som enkeldörr och pardörr och kan placeras på långsidan och/eller gaveln. Höjden på dörrarna kan anpassas till vald höjd på långsidan. Enkeldörren är 80 cm – du kommer därför in med en skottkärra. Med en dörr på vardera gaveln får du en bra ventilation av växthuset. Med pardörrar förstärker du känslan av att inne och ute flyter ihop. Normalt har växthusen ventilationsluckor på taket, de kan styras manuellt eller automatiskt. Luckorna kan öppnas utan att el installeras. En kolv i öppnaren reagerar på värme och öppnar fönstret. Vill du ha ett fönster på någon av väggarna går också det bra. Läs mer om dörrar och dess placering.

BYGGLOV OCH ROT-AVDRAG FÖR VÄXTHUS OCH UTERUM

sgh_beetle-300x300Växthus omfattas av samma regler avseende bygglov som andra hus, även avseende Attefalls hus och bygglovsfria hus. Vår uppfattning är att man är positiv till dessa genomsiktliga byggnader på byggnadsnämnderna. Vi kan hjälpa er med att söka bygglov/bygganmälan om ni så önskar. Fristående växthus omfattas inte av rotavdrag men det gör ett växthus –  uterum som byggs samman med bostadshuset.