ATT KÖPA VÄXTHUS

-VI HJÄLPER DIG ATT VÄLJA RÄTT VÄXTHUS

Funderar du på att skaffa ett växthus men är osäker på hur det ska gå till? Vi har satt samman några punkter som kan vara värda att beakta innan du fattar ditt beslut.

Hur vill du använda ditt växthus?
Hur ska du placera ditt växthus?
Vilken modell och storlek ska du välja?
Ett växthus som byggs samman med bostadshus eller förråd?
Enkelglas eller isolerglas?
Vilken typ av dörr?
Vad gäller avseende bygglov och ROT-avdrag?

Ladda ned vår senaste folder

Vi får många olika frågor om våra växthus och det är inte så konstigt. Att bli med växthus är en investering för livet och meningen är också att det ska stå i trädgården ett tag, helst i hundra år. Därför har vi satt samman en checklista här i dagboken för alla er som står inför ett beslut att skaffa växthus. Se våra olika växthus

-Hur vill du använda ditt växthus?

Image
Image
Image

Visst är det trevligt att bjuda vännerna på middag mitt i ”spenaten”. Fundera på hur många ni vill kunna bjuda på middag och på hur stort utrymme dina möbler tar samt hur mycket plats du behöver för tomater, gurkor och basilika. En kamin eller kakelugn höjer värmen och stämningen.

På våren kan du driva upp plantor för senare utplantering. Du kan så sallad och rädisor långt tidigare än utomhus och få primörer tidigare än någonsin. Kanske vill du odla lite jordgubbar för tidig skörd.  Ska du odla fruktträd, som persikor och vindruvor, gäller det att välja ett tillräckligt stort växthus.

Ska du att använda växthuset för enbart odling tänk på att det ändå kan vara bra att få plats med ett planteringsbord och varför inte en korgstol.

HUR SKA DU PLACERA VÄXTHUSET?

Ett växthus är ett vackert inslag i trädgården, men det är viktigt att det placeras så att det harmoniserar med de övriga husens placering och med trädgårdens struktur.

Hur man tänker använda växthuset är nära förknippat med växthusets placering. Vill du använda platsen till ett härligt utekök där middagen kan tillredas, ja då kan det vara bra att placera det i närheten av köket. Eller vill du skapa en fin samlingsplats med vackra trädgårdsmöbler. När solens strålar studsar i glaset blir klimatet även utanför växthuset lite varmare än på andra platser i trädgården?

Eller drömmer du om en avskild och lugn plats där tankar och ideér kan frodas då kanske det är härligt att gå i daggfuktigt gräs till växthuset, att gå ut för att komma in. Ska det bli ett nytt rum i det befintliga bostadshuset,. Då kan vi se till att det på bästa sätt anpassas till bostadshuset..

Ljuset är betydelsefullt för ett lyckat odlingsresultat. En genomtänkt placering där man strävar efter maximalt ljus är därför av stor vikt. Om växthuset står med gavlarna i riktningen norr – söder får man ett bra ljusinsläpp. En alltför solbelyst plats medför att växthuset snabbt blir upphettat med risk för att plantorna brännskadas – och du med. Vandrade skugga är därför att föredra, det vill säga att växthuset får skugga någon del av dagen.

Att anlägga köksträdgården i närheten av växthuset är alltid vackert. Ett plank utanför växthuset där redskapen prydligt hänger på rad blir i sig som en installation och förstärker ditt odlingsintresse.

VILKEN MODELL OCH STORLEK SKA JAG VÄLJA PÅ VÄXTHUSET?

Vilken modell du väljer på ditt växthus är beroende av den omgivande miljön. Bor du i ett gammalt hus passar det kanske bäst med ett traditionellt växthus med spröjsade dörrar. Bor du i ett modernt hus så kanske ett växthus med pulpettak och helglasdörrar passar bäst.

Att bestämma sig för vilken storlek på växthuset du ska köpa är inte alltid så lätt. Generellt kan man säga att det är bättre att köpa ett för stort växthus än ett för litet. Tänker du kanske först att du baraska odlad så upptäcker du ganska snart att växthuset är mer en stor drivbänk. Man upptäcker hur behaglig atmosfären är och hur vackert det blir med alla växter. Hur gott det luktar från jord, blommor och blad och hur härligt det är att duka upp till olika fester under doftande luktärter och mogna tomater. Något som är säkert är att ju mer volym desto bättre trivs vi människor och våra blommor och blad. Naturligtvis ger vi dig råd, kontakta oss gärna.

Image

Växthus med sadeltak erbjuder bra odlingsutrymme längs långsidorna och utnyttjar solljuset maximalt. Mitt i växthuset finns plats för matbord och arbetsyta. Du kan mura upp en långsida eller gavel om du till exempel vill ha insynsskydd från grannarna.

Image

Växthus med pulpettak är ofta lite smalare än växthus med sadeltak. Växthus med pulpettak lämpar sig väl att ansluta till bostadshuset – med isolerglas blir det som ett extra rum – året runt!

Image

Växthus med asymmetriska tak- en blandning av sadeltak och pulpettak. Det mindre taket ger ett fint ljusinsläpp i växthuset.

ETT VÄXTHUS ELLER UTERUM SAMMANBYGGT MED BOSTADSHUSET ELLER ETT FÖRRÅD ?

Image
Image
Image

Vill man utöka bostadsytan så varför inte bygga till ett växthus – uterum. Förser man växthuset med isolerglas blir det varmt och skönt året runt. I det isolerade uterummet kan du  år från år bevara dina frostkänsliga växter. Man kan också bygga samman växthuset med ett förråd, gästhus eller varför inte ett utekök.

ENKELGLAS ELLER ISOLERGLAS I VÄXTHUSET

Det traditionella växthuset hade enkelglas. I detta växthus är kontakten med naturen utanför den bästa – du hör fåglarnas kvitter men slipper myggorna. Detta växthus fungerar under cirka 8 månader per år. I ett växthus med enkelglas kan du börja odlingen 3-4 veckor tidigare än utomhus. Du kan också höja temperaturen med en termostatstyrd fläkt för att förhindra att frosten kommer in i växthuset. Du kan också tilläggsisolera växthuset med bubbelfolie, skugg– och energiväv. På det här sättet kan du starta odlingen cirka 2 månader tidigare än utomhus. Att huset är kallt under vintern innebär att ohyra dör. Isolerglas förlänger säsongen men värme och extra ljus måste tillföras. Grunden bör isoleras. I det isolerade växthuset är ute och inne inte integrerat på samma sätt. Men visst du och frostkänsliga växter kan njuta i det glasade rummet året runt.

VÄXTHUSETS DÖRRAR OCH FÖNSTER

Dörrarna finns som enkeldörr och pardörr och kan placeras på långsidan och/eller gaveln. Höjden på dörrarna kan anpassas till vald höjd på långsidan. Enkeldörren är 80 cm – du kommer därför in med en skottkärra. Med en dörr på vardera gaveln får du en bra ventilation av växthuset. Med pardörrar förstärker du känslan av att inne och ute flyter ihop. Normalt har växthusen ventilationsluckor på taket, de kan styras manuellt eller automatiskt. Luckorna kan öppnas utan att el installeras. En kolv i öppnaren reagerar på värme och öppnar fönstret. Vill du ha ett fönster på någon av väggarna går också det bra. Se och läs mer om växthusdörrarna här.

BYGGLOV OCH ROT-AVDRAG FÖR VÄXTHUS OCH UTERUM

sgh_beetle-300x300Växthus omfattas av samma regler avseende bygglov som andra hus, även avseende Attefalls hus och bygglovsfria hus. Vår uppfattning är att man är positiv till dessa genomsiktliga byggnader på byggnadsnämnderna. Vi kan hjälpa er med att söka bygglov/bygganmälan om ni så önskar.

Fristående växthus omfattas inte av rotavdrag men det gör ett växthus –  uterum som byggs samman med bostadshuset.