Att sköta växthuset

Våra växthus kräver inte så mycket underhåll som man kan tro. Utvändigt på taket och på takfönstren lägger vi oftast stållister (tillval) vilket innebär att taket blir praktiskt taget är underhållsfritt samtidigt som den härliga träkänslan i växthuset bevaras. På gavlar och långsidor rekommenderar vi ett modernt kitt, Laseal, som är åldringsbeständigt, finns i ett flertal färger och behöver inte övermålas.
Väggarna är inte lika utsatta för väder och vind som taket. De består dessutom nästan bara av glas. Ett växthus i trä åldras vackert, med patina samtidigt som det, till skillnad från ett växthus i metall, går att underhålla. Ett växthus i trä ger ett mjukare intryck än ett växthus i metall. Vi målar växthusen med linoljefärg eftersom det är en färg som inte flagar (läs: behöver ej skrapas) och därför enkelt går att vårda. I ett växthus av trä är det alltid tyst och fridfullt medan ett växthus i metall ”knäpper” då det rör på sig vid temperaturväxlingar.

Underhåll av linoljemålade ytor
Ett underhåll av linoljefärgsmålad yta behöver göras när färgen har åldrats så att man får pigment på fingrarna när man berör ytan. Tiden för underhålls intervallet varierar från yta till yta. Gör då på följande sätt: ny olja påföres mycket tunt, aldrig mer än 15 gr per kvadratmeter med en naturhårspensel eller natursvamp. Oljan kommer att göra så att ytan får tillbaka både glans och kulör i ursprungs skick. Vill man av estetiska skäl ha en blank yta längre kan man lägga in underhållsperioden tidigare d v s innan färgen börjat krita men efter att den tappat glansen. Glansnedgången på linoljefärgade ytor är helt normalt och kommer ganska snart att uppträda på utsatta ytor. Underhållet kan göras hur många gånger som helst utan att linoljefärgen påverkas negativt. Till underhållet används Kulturhantverkarnas impregneringsolja.

Annat underhåll
Tänk på att skotta bort snön runt växthuset. Om snön ligger ovanför syllen finns det risk att vatten läcker in vid snösmältningen. I och med att taktvinkeln är så brant på de flesta av våra hus så glider snön lätt av. Spännvidden mellan reglarna är också kort varför växthusen tål snöbelastning.