Dags att så jätteverbena.

odla jätteverbena framför växthuset eller orangeriet.
En av Sweden Green Houses favoritväxter är Jätteverbenan. Vi planterar dem gärna i tunnor som vi placerar i trädgården och framför växthuset. Om du vill driva upp egna plantor är det dags att så nu.
Jätteverbenan är en perenn och en alldeles underbar blomma som Eva Halfwordson från Sweden Green House brukar plantera i tunnor och ställa framför växthuset och vid husknuten. De får lila, högresta blommor som sitter på tunna skira stjälkar, vilket gör att blommorna tycks sväva i luften.
Frö av jätteverbena hittar du bland annat på Impecta fröhandel.
Det är en växt som är vacker som solitärer i krukor. Men jätteverbenan är också väldigt fin tillsammans med prydnadsgräs. Den kan också bli vacker i köksträdgården tillsammans med alla grönsaker. Jätteverbenans frö kan ibland behöva en köldknäpp för att gro. Det kallas för stratifiering och om dina fröer inte gror inom två veckor kan du prova att ställa dem kallt.

gör så här för att lyckas med sådd av jätteverbena.

  1. Så rätt glest i krukor, i väl genomfuktad jord och ställ dem i rumstemperatur. Täck med någon form av lock, försedd med lufthål.
  2. Ofta gror fröerna bra inomhus men om inget grott inom två veckor bör du ändra metod. Placera då krukorna i lätt frost, i ett växthus eller utomhus. Det får dock inte vara mer än -4 grader. Är det kallare så kan du prova att sätta krukorna i ett kylskåp i cirka 2 veckor.
  3. Skola om dem i större krukor ett par gånger innan du planterar ut dem på den plats där du vill att de ska växa.
Lycka till önskar vi på Sweden Green House.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

9 Comments on “Dags att så jätteverbena.”

  1. Hej!

    Jag hae sått jätteverbena för allra första gången. Jag följde Eva Robles råd i ett youtubeklipp hon har lagt upp. Först hade jag dem inne och därefter ute i ett miniväxthus. Flera fröer har grott. Min fråga är, vad gör jag nu när de har grott? Ska de stå fortsatt ute? Jag har inget stort växthus, det är verkligen pyttelitet, undrar därför hur jag ska göra framöver när de förhoppningsvis växer till sig och behöver mer plats? Hur gör man sedan vid utplantering? Vilken jord vill de ha, placering? Behöver de stora krukor, sår man en planta per kruka? Jag tror ”bara” fyra frön hae grott (var så fasligt få i påsen), räcker det?

    Tacksam för råd!

    1. Hej Isabella och grattis! Du har lyckats få dina frö att gro. det brukar annars vara det svåraste. Jag är ingen expert på att odla jätteverbena men ställde frågan till två av våra växthusambassadörer, Niclas Steeve och Svante Öquist som jag vet har fena på just den här växten. Så här brukar de göra med sina plantor:

      Nu när de grott kan du låta dem stå kvar i samma kruka och jord tills de vuxit till sig något. Du behöver alltså inte lyfta ut dem i kylan. När de små plantorna vuxit till cirka 4-5 centimeters höjd kan du skola om dem – sett en planta i en kruka med ny jord. När det är gjort kan du börja ge dem regelbunden gödsling, inte för stark. Det är bättre att gödsla lite svagt i början vid varje vattningstillfälle en gång i veckan.

      Nu när de grott är de viktig att de står ljust i rumstemperatur. Om du inte har 15-20 grader i ditt växthus så ska du flytta dem till ett ljust fönster inomhus. Hasselfors U-jord kan du använda när du planterar ut dem så småningom. Varmt lycka till!

  2. Stort tack för ert utförliga och snabba svar, det uppslattar jag otroligt mycket!! Mvh Isabella

  3. Läst ovan och undrar hur många plantor ( jätteverbena) kan man sätt i en lerkruka som rymmer 60 l jord?
    Mvh jill

    1. Det beror också på krukans diameter, vill vi påstå. 60 liter är som en stor jordsäck ungefär – tippar ett par till tre.

  4. Hej,

    Många bra tips, tack! Vilken gödsel är det man bör använda vid uppdrivning inomhus?

    Tusen tack!

    / Malin

  5. Hejsan
    Om nu jätteverbenan är perenn, förvarar man den som en dalia eller kan den stå kvar i planteringen och övervintra? (växtzon 4)

    1. Angående jätteverbenan kan den förvaras nedklippt, som en pelargon, svalt men frostfritt, ganska torrt, gärna ljust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *