Gör som perserna – odla melon i växthuset.

Melon är en växt som tillhör gurkväxtfamiljen och som älskar värme. Därför är växthuset en bra plats. Här är en planta planterad i en stor kruka och en närbild på en blomma.
Melon går utmärkt att odla i växthus, här är en melonplanta planterad i en stor kruka och en närbild på en melonblomma.

Den värmeälskande melonen trivs allra bäst i växthuset. Idag bjuder vi på odlingstips för den här ettåriga örten från gurkväxtfamiljen.

I vårt visningsväxthus brukar vi provodla olika växter, dels för att lära oss vad som fungerar bra att odla i växthus, dels för att det är svårt att låta bli när man ser fröer och plantor i butiken.

Melon härstammar från Persien men odlades tidigt runt hela Medelhavet dit den kommit med romarna. Efter romarrikets fall glömdes den bort. Det var först på 1400-talet som den började odlas, igen. Fransmännen uppskattade melonen och utvecklade därför flera olika sorter. Idag odlas det melon över hela världen.

Det är en ettårig ört som tillhör familjen gurkväxter. Eftersom melon vill ha mycket värme är växthuset är en utmärkt växtplats för den.

Vi har provat att odla melon i omgångar. Frukterna blir inte jättestora men ljuvligt goda. För att få det bästa resultatet låter vi det inte bli mer än ett par tre frukter på varje planta.

Så här odlar du melon i växthus:

Förså frön inomhus eller köp en färdig planta i närmaste handelsträdgård. Ge plantorna rejält med plats i de upphöjda jordbäddarna. Lämna minst 40 cm mellan plantorna. Gödsla med kompost eller stallgödsel. Täck gärna jorden med gräsklipp så att fukten bevaras samtidigt som gräset ger näring till jorden.

Vattna plantorna regelbundet, gärna med nässelvatten. Hjälp pollineringen på traven genom att gnida hanblommorna mot honblommorna. Det är honblomman som härbärgerar fruktämnet. Toppa sidoskotten ett par blad efter varje honblomma.

När man ser små sprickor vid stjälkfästet är frukten färdig och dags att skörda. Förvara melonen svalt men inte i kylskåp.

Lycka till med dina växthusodlingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.