Grön trendspaning på Maison et Objet

Grön Trendspaning på franska mässan Maison et Objet.
Grön Trendspaning på franska mässan Maison et Objet.

Lyxig trädgårdsutrustning hos Tradewinds medan Bacsac visade bevattningskärl i lera formad som en kalebass bland annat.

I Paris pågår just nu inredningsmässan Maison et Objet. Under några dagar bjuds det på inrednings- och trädgårdsinspiration från de bästa i branschen. Helena Kaasik från Sweden Green House är på plats för att spana på gröna trender och samla idéer för framtiden.

Just nu är jag på mässa i Paris för hitta inspiration till framtida projekt. Maison et Objet är inredningsmässan som äger rum två gånger om året under en knapp vecka i början av säsongen. Mässan består totalt av 8 hallar indelade på olika teman och det finns egentligen något för alla.

Grön trendspaning på franska mässan Maison et Objet

Grönska hos danska Menu.

Men på höstmässan brukar många trädgårdsföretag ställa ut vilket gör att jag tycker att det är extra roligt att gå på mässan så här års. I år tyckte jag också att jag kunde se några tydliga trender som man kan ta med sig ut i trädgården.

Grön trendspaning på franska mässan Maiison et Objet

Serax och Ferm Living visar olika sätt att dekorera med blommorinomhus.

Det är uppenbart att intresset för att omge sig med grönska och växter ökar allt mer. Det fanns inte många montrar som var utan krukväxter och nästan varje varumärka av rang har tagit fram en möbel som underlättar och främjar inredning med växter.

På trendspaning på den franska mässan Maison et objet

Bröderna Bourolec har designat vasen för Vitra och hos Thomas Eyck fanns den stora jättefloran.

Det finns många andra sätt att addera en naturlig känsla  inomhus. Med hjälp av tavlor på väggen och vaser för snittblommor skapar man den lummiga känslan som många vill ha just nu utan att behöva stoppa fingrarna i jord. Det är också många produkter som är dekorerade med subtila växtmotiv.

Naturmaterialen fortsätter att dominera. Rotting är forfarande ett material att räkna med samtidigt som trä och keramik fortfarande finns med. Det gör att den naturliga färgskalan kommer in i bilden på ett självklart sätt.

Trendspaning på franska mässan Masion et obset.

Rotting för inomhusbruk och för utomhusbruk hos Ay Illuminate respektive hos Vincent Sheppard

När det gäller färger så är det dem som vi sett regera i modebilden tidigare som nu dyker upp i både inredningssammanhang och på produkter till trädgården. Vinrött, terrakotta, grått, grönt och blått är de färger som syns mest just nu. Men det finns en färg som bubblar lite extra. Den vita färgen är på väg tillbaka både i både inredning och i trädgården. Danska Sika Design visade upp sin nya alurotting som de kallar sina möbelserie tillverkad av aluminiumbas och rotting i vitt.

På grön trendspaning på franska mässan Maison et Objet.

Franska Femrob och danska Sika och visade möbler i vitt.

Det franska företaget Femrob visade också sin klassiska möbelset i vitt vilket känns sobert och vackert mot alla färger som vi sett från företaget de senaste åren.

I Sverige har vi genom tiderna använt klassiska vita trädgårdsmöbler i trä men jag tycker att det känns fint med det vita metallmöblerna som har ett modernt formspråk och i grönskan är vitt snyggt. Den enda nackdelen är att vitt kan bli skarpt för ögonen i solljus.

Grön trendspaning på franska mässan Maison et Objet.

Pottfrie Madeleines nyheter för i år.

När det gäller krukor och accessoarer till trädgård och växthus är det grova och rustika material som kommer stort vid sidan av de klassiska glaserade odlingskärlen. Franska Poterie Madeleines nyhet för i år var de oglaserade frostfria krukorna i grov lera.

Det märks också att folk satsar pengar på sina trädgårdar och trädgårdsutrustningen får gärna kosta lite pengar om det är bra produkter som tål att användas över tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.