Höganäskruset – ett användbart kärl i växthuset

Höganäskruset är både praktiskt och vackert i både växthus och orangeri. Här är det placerad under träbänken som vi fyndat på Antikmässan i Stockholm.

Höganäskruset är ett kärl som är användbart till växter och snittblommor i växthuset. Eftersom det har en spännande historia bidrar den också med en ny dimension till din kruksamling.

Att blanda sina ler- och metallkrukor med de saltglaserade krusen från Höganäs är ingen dum idé. Dels är de väldigt vackra, dels kan man forfarande fynda dem i loppisar och på auktioner runt om i Sverige. Om man gör en snabb sökning på internet hittar man krus i prisklasser från några tior till flera tusen kronor beroende på storlek, skick och när de är tillverkade.

Höganäskruset är ett användbart kärl i växthuset. Här står det under träbänken och väntar på att användas.

Ett par mil nordöst om Helsingborg ligger Höganäs, den lilla orten där de vackra kruset sedan 1832, tillverkas. Till en början distribuerades de med hjälp av kringresande handlare men i slutet av 1800-talet, då Höganäs fick järnväg och hamn upphörde den här handeln. Men krushandlarna bidrog troligen till att Höganäskruset fick en snabb spridning i landet.

Saltglaserat lergods är starkt och tålig. När ugnen som de bränns i når en temperatur på 1300 grader kastar man in bergssalt, som genast förgasas i den höga värmen. Glasyren bildas när saltets natrium och lerans kiselsyra förenas. 1971 började fabriken i Höganäs tillverka den berömda krukan igen efter en tids uppehåll. Men numera handdrejas den inte länge. Den är dock lika vacker även om färgen har en något mörkare ton än de lite äldre krusen.

Höganäskruset är min sin runda form vacker att använda till både växter och snittblommor i växthuset. De bryter formen och bidrar med ett stycke svensk historia. På bilden pryder de sin plats under en av bänkarna i väntan på att de ska fyllas med blommor av något slag. Troligen kommer de inte att stå kvar där särskilt länge.

På bilden syns också vår egen kruka från Åhus, en gammal bänk fyndad på Antikmässan i Stockholm och den handstickade pläden som du också kan hitta i vår webbshop.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.