Höst i växthuset, men det går fortfarande att odla.

Rosengeranium är en växt som du kan dekorera ditt växthus med så här års när sommarens odlingar börjar falna.

Det kan verka som om odlingssäsongen i växthus och orangeri är över. Men icke. Nu pyntar vi med krukväxter som vi plockar inomhus om det blir minusgrader. Här är våra favoriter just nu.

Så här års när säsongens odlingar i växthuset börjar falna är det fint att pynta med andra växter. Här är några krukväxter som vi på Sweden Green House är lite extra förtjusta i just nu. Du kan låta växterna vara i växthuset ända tills det blir för kallt för att ha dem kvar – om det blir så kallt, det vill säga.Rumslindens vackra bladverk är dekorativt. Det här är en gammaldags krukväxt som upptäcktes på 1700-talet av en av Linés lärjungar.Rumslind

Den här växten seglade upp som trendblomma i sociala medier för några år sedan då den florerade på kända instagramkonton och därmed hamnade hög upp på innelistan. Faktum är att det är en gammaldags inomhusväxt som upptäcktes av en av Linnés lärjungar någon gång på 1700-talet. Den kan om den trivs bli riktigt ståtlig och omfångsrik och kräver då en del utrymme. Det är en växt som gärna vill ha mycket ljus men inte direkt sol. Vattna regelbundet och ge den näring under vår och höst.Myrten och rosengeranium är två krukväxter som hör till Sweden Green House favoriter.Rosengeranium

Pelargon är en växt som man förknippar med stora färgglada blommor. Men om du gillar en lite mer modest blomning så ska du välja en doftpelargon. Det är en stor grupp där en del arter är vilda och andra uppstått genom korsningar och mutationer. De odlas främst för det väldoftande och dekorativa bladverkets skull. Men blommorna är faktiskt också väldigt vackra även om de sällan blir särskilt stora. Just nu har vi blivit lite extra förtjusta i Doktor Westerlunds blomma eller rosengeranium som den också kallas. Det här exemplaret hittade vi i våras. Det var en relativt stor planta med en kraftig huvudstam. Genom att plocka bort grenar underifrån formade vi plantan till ett litet träd. Grenarna som vi plockade bort, satte vi i en vas och de som får rötter kommer att bli nya plantor. Det här en lättskött växt som behöver regelbunden vattning och gödsel då och då för att trivas.

Myrten

Det här är en växt som alltid har en särskild plats i Sweden Green House hjärta. Vi använder den i många sammanhang, höst som vinter och vår, som bordsdekoration eller som prydnad tillsammans med andra orangeriväxter. Den tillhör inte de mest lättskötta växterna men hittar man en bra rutin för hur man ska ta hand om den här växten blir man rikligt belönad. Vi har tidigare skrivit om hur man sköter myrten här.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *