Att odla i växthuset

Man kan odla på många olika sätt i ett växthus. En del grönsaker, som till exempel tomat och gurka odlar man under hela säsongen. Växter som plocksallad, ruccola, spenat, salladslök rädisor och dill lämpar sig för tidig sådd och skörd – VÅRENS PRIMÖRER. Dessa grönsaker sår du sedan efter hand som du skördar under hela säsongen. I växthuset kan du också förodla de grönsaker och blommor som du senare ska plantera i trädgården.

På hemsidan Trädgårdsdags får du odlingstips för trädgården och växthuset. Där hittar du odlingskort med råd om hur du ska så, odla och skörda olika grönsaker och kryddor i ditt växthus eller orangeri.

Senaste dagboksinläggen om att odla i växthus

En grön oas i växthuset
Tomat, gurka, melon och paprika kan odlas på höjden. De binds upp med trådar mot växthusets tak så att plantorna har något att klättra mot samtidigt som frukten får maximalt med ljus. En tomat – eller gurkplanta kan bli mer än 4 meter. Paprika,  aubergine och chili kan odlas som buskar.

Bind snöret runt stjälken nära marken, linda det försiktigt runt stjälken och fäst det sedan mot en skruvögla som du skruvat in i takregeln. Klipp inte av snöret, spara någta meter som du lindar kring stjälken efterhand som plantan växer. När plantan når taket toppar du den. Plantera inte för tätt, plantera gärna i sicksack. På det sättet får varje planta optimalt med plats. Av våra odlingskort framgår vilka avstånd som är lämpliga.

Vårens primörer
Utnyttja växthusets värme och ljus för vårens primörer. Sallat, spenat och rädisa kräver bara 5-7 grader för att gro. Nätterna ska helst vara frostfria när man börjar att odla. Tänk på att även om solen värmer upp växthuset under dagarna krävs det lite extra tillskottsvärme för att klara eventuella frostnätter. En enkel frostvakt räcker långt. I boken ”GRÖNT” av Karin Eliasson hittar ni många goda råd och många fina bilder från ett av våra växthus.