Hur man sköter sina växthusodlade tomatplantor nu.

Deväxthusodlade tomatplantorna växter på bra i växthuset. Så här sköter du dem på bästa sätt.
Deväxthusodlade tomatplantorna växter på bra i växthuset. Så här sköter du dem på bästa sätt.
Att odla tomater i växthuset är både tacksamt och kul. Genom att sköta dem regelbundet får du friskare plantor och bättre skörd. Det här är vad man kan göra just nu.

Hör du till dem som odlar tomater i växthuset. Grattis. Du kommer att blir rikligt belönad när det är dags för skörd. Inget slår nämligen smaken av en växthusodlad tomat.

I vårt visningsväxthus i Nacka växer tomatplantorna just nu rejält. Än så länga är är det bara blommor och små miniatyrtomater som finns på plantorna. För att dessa ska utvecklas på bästa sätt så att man får en riklig skörd bör man sköta sin tomatodling regelbundet.

Vattna.

Titta till dina plantor ofta. Jorden får inte torka ut. Om du har ett automatiskt bevattningssystem rekommenderar vi att vattna cirka tio minuter varje morgon och kväll. Men vattenbehovet kan variera beroende på väder, växthusets placering och om du har gardiner som skydd eller om du kalkar ditt växthus. Man får helt enkelt prova sig fram.

Gödsla.

Ge plantorna näring regelbundet. Det kan man göra på olika sätt, med nässelvatten, gräsklipp eller med något miljövänligt gödselmedel som du hittat i handeln. Gödsla samtidigt som du vattnar och ge gärna lite gödsel och ofta snarare en mycket och sällan.

Mota bort alla ovälkomna gäster.

Små flygfän och andra uppvaktande kavaljerer ingår som en del av odlandet. Man kan minimera angreppen genom att lufta sina odlingar. Du minimerar också problemet genom att plocka bort vissna löv och sköta plantor så bra som möjligt regelbundet.

Uppbindning.

Tomatplantorna, särskilt de upprättväxande, behöver stödjas under hela resans gång. Bind ett snöre löst runt basen på stjälken och fäst det i växthustaket på minst en och en halv meters höjd. Linda plantan runt snöret så får stjälken det stöd det behöver vartefter den växer.

Tjuva och toppa.

En tomatplanta ska bara ha en huvudstjälk för att växa bra och ge en god skörd. Men eftersom det naturliga för den är att bilda nya bladpar i bladvecken på huvudstammen bör dessa plockas bort, eller tjuvas som det kallas för. På så vis förhindrar du att nya sidogrenar växer ut från huvudstjälken.

Man bör även toppa tomatplantorna för att få smakrika och fina tomater. När plantan har utvecklat fyra till fem blomklasar bör man klippa toppen. Risken är annars att tomatplantans kraft går till att utveckla tomater som kanske inte ens hinner mogna.

Skaka.

Hjälp pollineringen på traven genom att skaka plantorna försiktigt då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.