Långhelg i växthuset

Växthuset i nacka omgiven växter i höstens färger.

Under höstens långhelg finns det möjlighet att tillbringa mycket tid i växthuset. Lite arbete men mycket avslappning och mys är det som gäller så här års – det här är vad vi pysslar med just nu. 

Om en knapp vecka är det alla helgons dag vilket för många innebär långledigt. Det finns alltså möjlighet att tillbringa extra mycket tid i växthuset. Vi är ju mitt i höstsäsongen vilket ofta är en lugnare tid i trädgården. I vårt visningsväxthus som finns i Nacka har vi precis rivit bort alla tomat- och gurkplantor. De kryddväxter som finns kvar blandar vi med med vit cyklamen. Läs mer i Dagboken där du också får tips på hur man sköter cyklamen i växthus.

Växthuset i Nacka omgiven av rabatter och träd i höstfärger.

Plantera lökar.

Om nu vill ha en tidig lökblomning i växthuset till våren ska du plantera lökarna nu. Förra året planterade vi låga tulpaner som började blomma i jorbäddarna när vi det var som gråast utomhus. I år sätter vi en blandning av tulpaner och narcisser.

Dubbel bild, en närbild på lökar som vi ska plantera och en bild på jordbäddarna med lökar som ska stoppas ner i jorden.

Vinterförvara Medelhavsväxter

Det är också dags att flytta in alla Medelhavsväxter på vinterförvaring, om du inte redan gjort det. Vi har olivträd och fikon som nu fått komma in i växthuset. Om det blir väldigt kallt i vinter behöver vi skydda dem ännu mer och värma upp växthuset regelbundet på något sätt. Tunnan som ett av olivträden står i kan du köpa i vår butik. Även den vackra korgen kommer finnas till försäljning inom kort. Vi kommer att återkomma om dem.

Våra Medelhavsväxter har fått flytta in i växthuset. Vinrankan och fikonträdet matchar varandra med sina gula blad.

Tänd en brasa

Om du har möjlighet att elda i braskaminen kommer du märka hur underbart det är att vara i växthuset när det är varmt därinne men kallt på andra sidan glasrutan. Ett par rottingfåtöljer fyllda med fårskinn och plädar förstärker den ombonade känslan. I vår webbshop hittar du den grovstickade pläden. Det finns andra sätt att få upp värma i växthuset, med hjälp av värmefläkt eller någon typ av element till exempel.

Nu eldar vi i öppna spisen och njuter av värmen i odlingshuset. Rottingfåtöljer fyllda med plädar och fårskinn förstärker känslan medan valnätter och aprikoser i vackra skålar är den perfekta förtäringen.

Duka vackert 

Vare sig det är till en testund eller middag, med eller utan inbjudna, som du planerar för, är det härligt att lägga lite extra omsorg om dukningen. Till vårt eftermiddagste har vi använt kraftiga muggar från Granit, antika små tennfat, vanliga glasburkar med bygellock att lägga marmeladen i, hjärtsked från Malin Appelgren, fransk klassisk tekanna från Betonggruvan och ett gott bröd från närmaste bageri. Lägg också märke till vinplantan vars blad så här års skiftar färg till saffransgult. Den upphängningsbara ljusstaken är designad av Kristina Stark och du hittar den här.

Här har vi dukat upp till eftermiddagste i växthuset med gott bröd och färglada marmelader. På bilden intill ser man vinrankan med sina saffransgula blad.

Tänd ljus.

Det finns inget som är så vackert och rofyllt som tända ljus. I växthuset förstärks effekten av glaset som huset är byggt av. I mörkret blir hela huset som en enda stor ljuslykta. De sista krasseblommorna har blåregnets ännu frodiga bladverk som bakgrund. Oljelampan har vi hittat på loppis.

Vackert skymningsljus i växthuset tack vare tänd oljelampa som hänger i taket. De sista krasseblommorna lyser i dunklet.

En reaktion på “Långhelg i växthuset”

  1. Pingback: Det är hög tid att förbereda de krukodlade växterna för vinter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.