Magnoliablomningen maxar vårkänslan

Storblommig magnoliabuske i rosa i blomning. I bakgrunden skymtar en utslagen stjärnmagnolia i vitt
Storblommig magnoliabuske i rosa i blomning. I bakgrunden skymtar en utslagen stjärnmagnolia i vitt
Odla en magnolia och du är garanterad att få vårkänslorna att infinna sig när den slår ut.

Maj månad och väntan på våren har som alltid varit lång. Men belöningen kommer med alla blommande buskar och träd som förvandlar det svartvita landskapet till en färgprakt som snabbt får minnet av den långa och mörka vintern att blekna

Magnolian hör till trädgårdens absoluta favoriter. När blommorna slår ut på sina kala kvistar fylls hela kroppen med vårkänslor. De finns en mängd olika sorter som blommar med vita till mörkt rosa blommor.

Det är en buske som gärna vill ha mullrik jord, helst åt det surare hållet och många av dem kräver en skyddad växtplats och gott om utrymme, kanske i skydd av ditt växthus om du har ett sådant i din trädgård. De har ytliga rötter så helst bör man skapa skugga på marken under trädet på något sätt, med marktäckare till exempel. När den blir större skuggar den sig själv.

Svagt rosa stjärnmagnolia i full blom.

Om de etablerar sig väl kan de bli stora träd. Den vackert rosa Leonard Messel hör till de tåliga sorterna och blir inte heller inte så stor. Därför kan den även passa i den mindre trädgården. Just nu finns det en sådan som precis slagit ut i blom på Zetas trädgård. Här är Victoria Skoglunds tips och råd om hur man får en magnolia att trivas.

Text och bild: Helena Kaasik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.