Myrten – en kärlekshistoria

Formklippt myrtenträd i blåsvart patinerad kruka på träbänk intill uppochnervänd rund korg i bambu
Att odla myrten är inte helt enkelt men väldigt roligt när man kommer in i den rätta skötselrytmen och märker att den trivs.

En av våra absoluta favoritväxter är myrten. Myrten är en gammal kulturväxt som förknippas med kärlek och äktenskap. Än idag kan man se brudar som bär kronor bundna av myrtenkvistar i samband med vigsel. I Sverige kan man odla den utomhus på sommaren men under vintern måste den står frostfritt. I Medelhavsområdet växer den däremot vilt.

Blommorna är vita, alldeles bedårande vackra och brukar slå ut i juni månad. Vissa klipper bort dem för att kunna njuta av den gröna kronan med sina läderartade, blanka små blad. Men det tycker vi är synd för när de blommat över så bildas små svarta bär vilket ger växten ytterligare karaktär

Myrten är en underbar växt men den har en nackdel. Den kräver ständig omsorg och får inte torka ut. Det är alltså inget för dig som ofta är på resande fot eller som inte har möjlighet att ge den regelbunden uppmärksamhet.

Men placerar man den på en bra plats, det vill säga ljust men inte i direkt sol, gärna där det är något svalt och vattnar den regelbundet, precis innan den torkat ut bör du ge den vatten, så är det faktiskt inte så svårt som man tror. Man måste liksom komma in i en skötselrytm vilket man gör efter ett tag. Hur ofta man bör vattna beror lite på var och hur den står. Om man är uppmärksam så lär man sig att tajma sin planta. Ditt finger är din bästa vän i det här läget. Stoppa ner ett av dem djupt i krukan då och då. Då får du reda på om jorden är fuktig eller torr.

Under sommaren kan man placera dem utomhus eller ha kvar den i växthuset. Ge den lite gödsel en gång i veckan under det ljusa halvåret.

Det går inte att skriva ett inlägg om myrten utan att beröra den fantastiska samling som Niclas Steeve och vår ambassadör Svante Öqusit har i sitt växthus på Villa Sundahl i Sköndal. De har verkligen fått in de rätta knycket, så att säga. I och för sig är de båda riktiga odlingsproffs och de pysslar verkligen om sina gröna vänner enligt konstens alla regler.

Helt klart underlättar det också att ha ett växthus, särskilt under vintern. Myrten är inte särskilt förtjust i centraluppvärmda hem med torr luft. Ett tips är att följa Niclas och Svante på Instagram för att få se mer av de här underbara myrtenplantorntorna.

Myrten finns att köpa lite var stans, i välsorterade blomsterhandlar. Våra vackra myrtenbollar ovan är inhandlad på Zetas. Där brukar det finnas men det öppnar inte handelsträdgården förrän i mars.

Plantera gärna om den i en större kruka så snart som möjligt. Våra myrtnar brukar vi klippa regelbundet så att kronan får den önskvärda tätheten.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *