Nu är det dags att så tomater.

Småplantor i ett litet tråg som balanserar på den upphöjda jorbädden i Nackaväxthuset.
Nu ska du sätta tomatfröerna i jorden om du vill driva fram egna plantor till växthuset.  Sweden Green House förklarar hur du går tillväga.

Tomater är något som man absolut bör prova att odla i växthuset, åtminstone under någon säsong. Skillnaden i smak mot de butiksköpta är enorm plus att man utan särskilt stor insats, får en vacker mur av röda tomater i växthuset när de mognar framåt sensommaren.En mur av tomatplantor som dignar av tomater i växthuset i Nacka.Vad man ska odla för sorter handlar egentligen om tycke och smak. Det kan också var viktigt att välja sort efter utrymme. Har du bara lite plats kan en ampeltomat vara ett alternativ. Eller en busktomat i en rymlig kruka. De upprättväxande sorterna fungerar fint att odla om du har upphöjda jordbäddar i växthuset.

Välj gärna tomater som är lämplig för växthusodling. På fröpåsarna brukar det också stå beskrivet viken smak de olika sorterna har och om de är goda att äta direkt eller om det är en sort som passar bäst för matlagning. Här tipsar vi om nya sorter om du är intresserad av att testa något nytt.småplantor i tråg, växthuset i Nacka.

Så här gör du när du driver upp tomater från frö:
  • Så frö i en pluggbox eller eller kruka. Det finns en mängd olika alternativ i butikerna idag men en vanlig kruka som du redan har hemma men som behåller fukten bra kan också fungera. Sätt gärna en sort i varje kärl och markera namnet. Det är så lätt att glömma bort det annars. Du bör också kunna stänga igen odlingarna med ett genomskinligt lock av något slag.
  • I början är det viktigt att hålla sådden fuktig och varm. Däremot behöver fröna inte så mycket ljus. Lyft gärna på locket någon gång per dag så att det kommer in luft i odlingarna.
  • När tomatplantorna börjar kika upp ur jorden behöver de ljus för att utvecklas till knubbiga utplanteringsbara tomatplantor. Tomatfrön som grott behöver däremot inte lika mycket värme.
  • Låt de små plantorna vara kvar under lock till de slår i taket. Fortsätt att lufta. Spar de plantor som verkar bli starkast. Klipp försiktigt bort de andra. På det viset får de kraftigaste utrymme att utvecklas till fina exemplar.
  • Utskolning kallas det när man planterar om plantorna en och en i lite större kärl. Det gör man för att rötterna ska få mer utrymme så att plantorna ska kunna växa till sig. När ett andra blandpar börjar synas är det dags att plantera om.
  • Fortsätt att hålla jorden fuktig. Gödsla regelbundet.
  • Någon gång i maj brukar tiden vara mogen för att sätta plantorna i växthusets upphöjda jordbäddar. Läs mer om plantering och växthusodling av tomater här och om tomatskörd här.

Tomatplantor på rad i växthuset hemma hos trädgårdsdesignern Mariika Delin

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *