Odla ätbara blommor runt uteplats och växthus

Området utanför växthuset på Rosendals trädgård är fyllt med ätabara blommor
Framför växthuset på Rosendalsträdgård växer en mängd ätbara blommor
Fyll området vid växthus och uterum med ät bara blommor. På det sättet har du dem nära till hands. Här är några odlingsvärda sorter.

Att odla ätbara blommor är ett bra sätt att förena nytta med nöje i trädgården. Om man odlar dem runt uteplatsen, växthuset eller åtminstone i närheten av där man bruka inta sina måltider i trädgården så har man dessutom dekorationsmaterialet till sommarens rätter på nära håll.

Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara. Här går vi igenom några av de vanligaste, vissa av dem kan du dessutom direktså i landet, kanske redan idag?

Ringblomma

En av trädgårdens absoluta favoriter är ringblomman. Den passar tillsammans med perenner men blir också en färgklick i kryddlandet. Blommorna är allt från vitorange till orange med brända inslag och de små smala kronbladet går att använda i sallader. De smakar inte särkilt mycket men eftersom man äter lika mycket med ögonen som med gommen förstärks måltidsupplevelsen. Förutom i sallader kan du prova att använda kronbladen i omeletter och soppor.

Kryddtagetes

Alla tegetes är ätbara men det är framför allt kryddtagetesen som används i matlagningen. Ursprungligen kommer den här blomman från Latinamerika. Det är en växt som är både lättodlad och vacker men du lyckas bäst med tagets om du försår dem inomhus cirka 6 veckor innan utplantering. Det går med all säkerhet att hitta den som planta i en välsorterad handelsträdgård. Smaken är speciell och har en dragning åt citron. Därför är tagetes även användbar till desserter. Både bladen blommorna och stjälkarna går att använda.

Gurkört

De intensivt blå blommorna som gurkörten har förgyller både trädgård och säsongens sallader. Den är också fin att gjuta in i isbitar till sommarens svalkande drycker. Den har en svag uppfriskade smak av gurka. Man kan även använda bladen om de är lite större. Då tillreder man dem på samma sätt som spenat.

lavendel, krasse och ros är växter som ger ätbara blommor.
Krasse

Den ettåriga krassen är en riktig glädjespridare i trädgården. Såväl blad som blommor är vackra och som extra bonus kan de användas i matlagningen. Dess något peppriga smak gör blommorna goda i framför allt sallader. Men de är också väldigt dekorativa på bakverk och tårtor.

Ros

Allt som du vill sätta rossmak på kan du använda rosor till. Det är kronbladen man använder och den ambitiöse kanderar dem och använder dem sedan som dekoration på desserter och bakverk. Men ros är också gott som smaksättare i till exempel smör och dekorativ i iskuber för den som vill sätta lite extra färg på sommarens drinkar.

Lavendel

Det här är en växt som har en tydlig smak som är lätt att känna igen. Många har stött på lavendel som smaksättare i skorpor och socker. Men lavendel går lika bra att använda som krydda till kött och tillsammans med sommarens bär. Se bara upp så att du inte använder för mycket lavendel. Risken är att smaken tar över vilket gör att hela rätten smakar parfym.

Text och bild: Helena Kaasik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 − nio =