Odla tomater i växthus

tomat

Odla, tomater, västhus, orangerier, soläskande, odlingsvärda, värmeälksande, upphöjdajordbädar

Om du har ett växthus i trädgården är tomater verkligen något som är värt att odla. Smaken av en solmogen tomat som man plockat från egen odling går inte att jämföra med de butiksköpta. Numera finns det en mängd sorter som kan vara allt annat än runda och allt annat än röda som mogna. De finns gula, svarta, strimmiga, stora små, plommonformade, biffiga, gammaldags – med andra ord en tomatsort för varje smak.

Det finns dock vissa sorter som lämpar sig bättre för växthusodling. Om man vill lyckas bra är det bättre att välja någon av dessa. Busktomater ger i allmänhet större tomater och är lättare att odla men tar mer plats och ger mindre skörd än de som växer på höjden. Det är också smart att utnyttja växthusets höjd till sin tomatodling. Åtminstone om man vill ha en riklig skörd.

Förodla inomhus

Räkna med att kicka igång odlingen i växthuset någon gång i början av maj. Det tar cirka 6 veckor för en planta att bli redo för utomhusplantering så i mitten av mars kan man alltså starta sin fröodling. Ett alternativ är naturligtvis att köpa färdiga småplantor så fort de finns tillgängliga i butikerna.

Plantera inte direkt. Låt plantorna stå kvar i sina krukor under dagen och skugga dem mot den värsta solen. Efter en tids acklimatisering kan man plantera dem i jordbäddarna men om det är dåligt med sol går det bra att vänta ytterligare några dagar.

När temperaturen nattetid är 8 grader är dags att plantera dem i jordbäddarna. Jorden ska vara av bra kvalitet, porös och näringsrik. Grundgödsla med stallgödsel och förbättra med kompost. Planteringsavståndet ska vara cirka 50 cm och plantera dem djupt så att det lägsta bladparet hamnar precis ovanför jordytan. I jordbäddarna i ett standardväxthus från oss brukar det vara lagom med en plantrad.

Bind upp plantorna men tänk på att stammen kommer att bli tjockare under tiden som de växer. Knyt alltså inte åt snöret för hårt runt stjälken. Knyt hellre runt en stödpinne om du vill skydda stjälken.

Vattna, gallra, vädra, pollinera

Vattna och gallra tomaterna regelbundet, ta bort blad som sitter under tomatklasarna och tjuva sidoskotten som växer ut från stammen så att den kan växa och bli robust.

Växthuset bör inte bli för fuktigt. Vädra regelbundet. Det förhindrar att svampsjukdomar får fäste. Vattna helst på morgonen så att fukt på blad hinner torka under dagen. Om det blir mer än 30 grader i växthuset behöver man ordna med någon form av skugga.

Även om du har insekter i ditt växthus kan det vara bra att hjälpa till med pollineringen genom att försiktigt skaka plantorna regelbundet en gång om dagen. Om du har satt pinnar som stöd kan du slå på dem lätt med handen eller med något verktyg som du har till hands.

Om man gödslat bra i början behöver man inte tillföra någon näring förrän i mitten av juli. Gräsklipp, hönsgödsel, nässelvatten eller ett ekologiskt flytande gödsel som passar till tomater fungerar bra.

Om plantorna slår i taket kan de vara bra att toppa dem. Fem blomklasar brukar vara lagom att spara.

Skörda

Knipsa regelbundet bort blad under klasarna men lämna några kvar. Bladen behövs för att tomaterna ska mogna. Skörda dina tomater först när de är mogna. De får bättre smak om de får sitta kvar på plantan och mogna klart.

När du avslutat odlingen drar du bort plantorna ur jorden. Tänk också på att byta ut jorden vartannat eller vart tredje år om du inte gör någon form av växelbruk.

Text och foto: Helena Kaasik

Föregående inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *