Orangeri – vad är det egentligen?

Ett växthus och ett orangeri liknar varandra ganska mycket. Detta är vårt visningsväxthus i Nacka, just nu i vinterskrud.
Vitmålat växthus i vinterskrud med olivträd och eldkorg i förgrunden.

Ett orangeri var från början något helt annat än det odlingshus vi tänker på idag. Ett växthus och ett orangeri liknar varandra ganska mycket men det finns några saker som skiljer dem åt.

I vår serie om olika odlingshus i glas har turen nu kommit till orangeriet som är det glashus som allra mest liknar växthuset. Men det finns fortfarande några saker som skiljer dem åt.

André le Nôtre

Om man gör ett nedslag i historien så hamnar man i 1500-talet då det blev högsta mode att ha en samling exotiska träd, framför allt citrusträd i sina trädgårdar, åtminstone om man ägde ett slott eller ett herresäte och hade möjlighet att importera den här typen av träd. Trädsamlingarna kallades för orangerier.

Den franske trädgårdsmästaren André le Notre, som bland annat skapade trädgården i Versaille, snurrade begreppet ett varv ytterligare. Han införde flyttbara planteringskärl till de stora träden. Ni känner säkert igen de stora träkrukorna på ben som man ofta ser i stora parker.

På vintern behövde man skydda de vackra träden mot den värsta kylan. Därför konstruerade man hus med stora glasrutor som gick att värma upp. Vintertid flyttades träden dit och nu började man kalla de här glashusen för orangerier.

Det gula orangeriet I Uppsala Botaniksa trädgård anlagt av Olof Rudbeck
Några historiska orangerier

Några historiska orangeirer som man kan besöka om man befinner sig i Stockholmstrakten är orangeriet vid Ulriksdals slott som numera rymmer en mängd skulpturer. Men man kan fortfarande få en känsla av hur det kunde se ut en gång i tiden då utrymmet var fyllt med en mängd exotiska växter och träd.

Ett annat fint historiskt orangeri är det som finns i Botaniska trädgården i Uppsala, anlagd av Olof Rudbeck. Där brukar man ordna olika utställningar med växtema växttema. Nyligen var det en stor ikebanautställning där och den danska floristen Tage Andersson har visat sina kamelior i lokalerna.

Tegelgol, handslaget som ligger i Sweden Green House vsningsväxthus i Nacka utanför Stockholm
Orangerikänsla i ditt växthus

Hur gör man då för att enkelt skapa en orangerikänsla i sitt växthus? Välj ett golv av sten eller tegel, gärna handslaget för att få den rätta basen. Förstärk orangerikänslan genom att satsa tomma ytor där du kan förvara dina träd. På sommaren lyfter du ut hela ekipaget med kruka och träd i trädgården. Då kan du  möblera i växthuset och använda det helt andra saker, kanske för avkoppling eller för socialt umgänge.

Vill du gå hela vägen med orangerikonceptet kanske du ska överväga om du ska välja bort upphöjda jordbäddar. Ett alternativ är att inreda med jordbäddar men att skapa ett lock i trä eller metall till dem så att de går att använda bäddarna till krukväxtförvaring. När du tröttnat på ditt orangeri kan du enkelt förvandla det till ett växthus med fokus på odling.

Träd som är förvarade inne i växthuset på Nynäs slott och hemma hos Monica Kylén från Lilla Bruket

Det måste också finnas någon form av uppvärmning i växthuset så att man åtminstone kan hålla en temperatur på 8 grader under vintern, en temperatur som brukar vara bra för de flesta orangeriväxter.

Behöver du idéer och råd om hur du ska tänka när du inreder ditt växthus? Eller vill du kanske till och med ha hjälp med att planera hela inredningen och synkronisera den med ytan runt växthuset? Kontakta i så fall Helena Kaasik på info@swedengreenhouse.se.

Det här var den andra artikeln i vår växthusserie. Tidigare har vi skrivit om vinterträdgården vilket du kan läsa om här.

Text: Helena Kaasik Foto: Helena Kaasik och Botaniska trädgården i Uppsala.

En reaktion på “Orangeri – vad är det egentligen?”

  1. Pingback: Säg växthus och alla vet vad det handlar om - eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.