På strövtåg i Parc de Bagatelle och vad vi tar med oss från besöket

Parc de Bagatelle sett från rdet rosarium med 1200 sorters rosor som finns i parken.
Sweden Green House besöker n Parc de Bagatelle strax utanför Paris där vi bland annat ser magnifika rosor.
Nyligen var Sweden Green House på besök i Parc de Bagatelle strax utanför Paris, känd för sina rosor. De blommar i början av juni men det fanns andra saker som gör parken väl värd ett besök.

Nästan alltid när vi är på resande fot brukar vi passa på att hämta inspiration från de publika parkerna. Förra sommaren var vi på på slottet Chenanseau i Loiredalen. Den här gången tänkte vi locka med er på en rundtur i Parc de Bagatelle som ligger i Bois de Boulogne strax utanför Paris.

Parken anlades under 64 dagar år 1775 på beställning av den dåvarande drottningen Marie Antoinette och hennes svåger greve d´Artoise.

I rosornas tid.

Sweden Green House besöker Parc de Bagatelle i rosornas tid och det vilar en ljuvlig doft av rosor på platsen.

Det är en vacker park som blivit känd för sitt rosarium där man kan hitta 10 000 rosor och cirka 1200 olika rossorter. När vi var där stod alla i blom och en stark doft av rosor vilade över den del av parken där de växer samtidigt som det var en färgexplosion som vi sent ska glömma.

Den som letar efter den ultimata rosen kommer trivas här. Klättrande, remonterande, röda, rosa, orange och gula, alla har det fått plats här. Man kan inte låta bli att förundras över att en ros kan ha så många olika uttryck, färger, former och bladstrukturer.

påfåglar vandra runt bland rosor och träd i orken anlagd under 64 dagar år 1775.

Generellt sett är parken väldigt välskött och alla som har sett Sofia Coppolas tolkning av Marie Antoinettes liv med Kirsten Dunst i huvudrollen kommer att känna igen platsen. Det är nästan bara drottningen med sin höga vitpudrade peruk ätandes på sina bakverk som fattas för att göra bilden perfekt. Växterna finns, det lilla rosa slottet ligger där, dammen och inte minst påfåglarna.

De magnifika träden i Parce de Bagatelle.

Alla vackra rosor till trots är det vi framför allt tar med oss från besöket i Parc de Bagatelle de många ståtliga träd som växer i parken. Det finns bland annat en liten ekskog men även många solitärer strategiskt placerade som blickfång på olika platser.

Det kostar några euro i entréavgift att komma in i Parc de Bagatelle. Men det är det verkligen värt. Man kan också passa på att pricka in en av de många konserterna som hålls med jämna mellanrum.

Så tar du dig till parc de Bagateller.

Det är ganska enkelt att ta sig till parken. Antingen hoppar man på närmaste métro och tar sig till Porte Maillot. Därifrån är det en liten promenad.

Du kan också åka RER, som är Paris svar på pendeltåg. Man åker mot Neuilly och går av vid Pote Maillot.

För den som föredrar att åka buss så är det nr 43 eller 244 som gäller.

Text och foto. Helena Kaasik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.