Slottet i Chenonceau och vad jag tar med mig från besöket.

Chenonseau, slottsbesök, Växthusintresse, Frankrike, offentlig trädgård, resa med trädgårdsintresse

Chenoseau, Frankrike, trädgårdsbesök, historiska växthus, växthus orangerier, resa med växtintresse

 

Sweden Green House’s Helena Kaasik har varit på franskt slottsbesök och blivit inspirerad av allt från växthus till spaljéer. 

Var gång jag är på resande fot brukar jag passa på att besöka en offentlig park eller trädgård för att fylla på med inspiration och idéer. Den sommaren var inget undantag så när vi var på väg att besöka goda vänner i Loiredalen stannade vi till i Chenonceau.

Slottet och dess historia

Det är ett renässansslott belägen som en liten juvel på en holme i floden Chen som har en spännande historia inte minst för att det framför allt är kvinnor som bott och ansvaret för det. Det märks i inredningen som är väl bevarad och fint dekorerad med bonader och textiler i mycket färg.

Vissa rum är vackert slitna av tidens tand. Jag tänker framför allt på en salong på nedre planet som hade ett kaklat golv med mönster i blått och vitt. Allt mönster hade slitits ner till leran i mitten av rummet men utmed väggarna finns det fortfarande kvar vilket gör att man får en hint om hur de måste ha sett ut en gång i tiden.

En av dessa tre kvinnor som huserade på slottet var Katarina av Medici som var Frankrikes regent mellan 1547 till 1559. Hon spenderade en förmögenhet på att utvidga och utveckla slottet, både inomhus och i parken runtom. Bland annat byggde hon ett galleri i två våningar ovanpå den bro som förband slottet med den andra flodbanken. Men hon anlade också en ny trädgård som fortfarande är minutiöst skött.

Köksträdgården och vad jag tar med mig från besöket

I parken finns det också en farm från 1600-talet där man fortfarande driver upp plantor och odlar både blommor och grönsaker enligt den viktorianska odlingstraditionen då man blandar grönsaker och frukträd med blommande växter i vackra kombinationer. Plantorna drivs fram i stora växthus som kantades av kiwiträd stödda av spaljéer gjorda av grenar.

Köksträdgården förser caféet och restaurangen belägen i parkens orangeri, med färska grönsaker och frukter. Blommorna används i slottets olika rum. På Chenonceau arbetar två florister med blomsterarrangemangen. Man kan åka dit bara för att få se de olika buketterna som matchar rummens karaktär.

Men det jag framför allt tog med mig från besöket på Chenonseu var hur de ramat in växthusen med spaljéträd och de handgjorda spaljéerna som de fått stöd av. När man inreder och bygger sitt växthus är det alltså viktigt att tänka på omgivningen runt växthuset så att utsidan blir lika fin och välkomnande som insidan.

Det jag också förstår är att det inte finns några genvägar till en vacker och välskött trädgård. Ju mer man petar, påtar och pysslar om sina växter och odlingar desto mer tillfredställande blir resultatet.

Så reser du till Chenomceau

Från Paris tar det cirka två timmar med bil och man åker motorväg A10 mot Blois eller Ambroise.

Man kan också åka snabbtåget TGV från huvudstaden till Saint-Pierre-des-Corps (Tours). Det tar ungefär en timma. Från Tours tar det sedan 25 minuter att ta sig till Chenonceau med regionaltåg (TER). Om du är i Paris kan man alltså göra en dagsutflykt till Chenonceau.

Man kan utan problem spendera en hel dag i slottet och parken, kanske avnjuta en god lunch i restaurangen eller beställa en te på eftermiddagen.

Men om du åker till Chenonceau får du inte missa labyrinten som ligger strax intill den magnifika platanallén i början av parken. Jag var så angelägen att komma till slottet och odlingarna och när jag väl gått igenom dessa delar var jag så full av intryck att jag glömde labyrinten.

 

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *