Tid för ramslök

Närbild på vild ramslök
Närbild på ramslök i blom
Under den korta period som ramslöken finns gäller det att släppa taget om växthusodlingarna och ge sig ut i skog och mark. Men se upp så att det inte är liljekonvaljens blad som du får med dig hem.

Idag tar vi paus från växthusbygge och jordförbättring i upphöjda jordbäddar. I stället ger vi oss ut i skog och mark för att spana efter ramslök. Här i Stockholmstrakten befinner vi oss i slutet av den korta säsongen som börjar i april och pågår tills ramslöken börjar blomma. Men det kalla vädret gör förhoppningsvis att säsongen senareläggs något.

Du hittar de liljekonvaljliknande bladen på skuggiga och fuktiga platser, gärna tillsammans med lövträd. Det är inte helt enkelt att upptäcka dem men trivs de så växer de ofta i stora bestånd. Det gäller också att se upp så att man plockar rätt blad. Ramslökens är tunnare än liljekonvaljens och lite härligt fladdriga. De blommar med vita runda bollar som sticker upp ur blandrosetten.

Den förekommer främst i södra Sverige. På vissa håll är den mer sällsynt och i vissa län är ramslök till och med fridlyst. Men På senare år har de större fröfirmorna börja sälja frö så nu är det alltså möjligt att odla den vilda vårprimören i sin trädgård.

En liten stig som löper genom ett fält med ramslök

Fröna behöver väckas till liv med en köldperiod. Antingen direktsår man dem på hösten eller tidigt på våren. Om man vill försöka med en senare sådd bör man lura fröna genom att sätta dem i frysfacket sådda i lätt jord, under några veckor innan de sätts ut dem i trädgården. En genväg är naturligtvis att gräva ner färdiga plantor som säljs i vissa välsorterade handelsträdgårdar.

Smakmässigt påminner ramslöken om vitlök i kombination med gräslök. Det är de späda bladen i början av säsongen som smakar bäst. Eftersom det är svårt att bevara och konservera ramslök gäller det att njuta och ta tillvara på bladen under den korta tid som de finns. Pesto, soppa, färskost och ramslökssmör är några enkla rätter som man kan använda den här vårprimören till. Den är också ljuvlig i omelett. Här hittar du fler recept.

Text och foto: Helena Kaasik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =