Tid för småplantsodling i växthuset

Från frö till jord och bord. Det är hög tid att börja driva fram plantor till årets växthusodlingar. Vad planerar ni odla att odla i år?

Att driva upp egna småplantor är berikande och lärorikt då man kan vara med i hela kedjan från frö till skörd. Man kan egentligen odla vad som helst och om man misslyckas med något gör det ingenting. Vad har man egentligen att förlora, några fröer och lite jord?

Det som behövs är egentligen bara såjord, frö och ett antal krukor av olika slag. Vad man väljer är en smaksak. En del väljer att odla i torvkrukor, andra använder krukor i plast medan andra föredrar tråg eller pluggboxar. Det finns fördelar och nackdelar med dem alla. De som använder plaskrukor menar att dessa behåller fukten bättre medan torvkrukorna är bra eftersom man ser när rötterna tränger igenom krukan. Man får helt enkelt pröva sig fram till vad som fungerar.

Såjorden är en näringsfattig och porös nog för att fröna ska utveckla stadiga och fina rotsystem. När plantorna utvecklat tillräckligt mycket rötter planterar man om dem i större krukor i en mer näringsrik planteringsjord.

Fröerna gror bäst i en temperatur mellan 20 och 24 grader. Det kan variera något mellan olika fröer. När de grott flyttar man dem till en svalare plats. Vattna regelbundet med sprayflaska eller en liten vattenkanna. Håll plantorna undan från direkt starkt stolljus.

Det bästa är att satsa på växter som man tycker verkar vara spännande att driva fram. Men det finns några sorter som faktiskt är extra odlingsvärda till just växthusodling. Melon, tomat och gurka bland annat. Men också paprika, chili och kryddväxter är härligt eftersom de blir extra smakrika och trivs och utvecklas bättre i ett skyddat odlingshus än på friland. Olika sorters sallatsblad är också kul att odla eftersom det är en enkel grönsak att skörda och äta direkt.

Men nu är vi nyfikna på vad ni tänker odla i år. Berätta!

Text och foto: Helena Kaasik

2 reaktioner “Tid för småplantsodling i växthuset”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.