Valborg i växthuset

Vita backsippor i gamla nötta lerkrukor på rad.
En korgväska från Red Q står i dörren till växthuset. den är fylld med kvistar av körsbär och kamelia.
Till helgen skapar vi vårkänsla i växthuset och pyntar med växter som vi längtat efter under vintern. Backsippa, klematis och förgätmigej hjälper oss att komma i rätt Valborgsstämning. 

Inför Valborgshelgen stänger vi växthusdörren för det kalla aprilvädret och skapar vårkänsla i växthuset. Med tänd brasa och stearinljus får man upp värmen till en behaglig temperatur. Vi har också bullat upp med växter, både på snitt och i kruka.

Vita backsippor i gamla nötta lerkrukor på rad.

Backsippan är en växt som vi gärna dekorerar med så här års. Vi planterar dem i små enkla lerkrukor och placerar dem på de upphöjda odlingsbäddarnas murkant. Det är en ljuvlig växt med håriga stjälkar och vita eller violetta klockliknande blommor. I naturen växter den på torra, sandiga hedar, så ge den inte för mycket gödsel om du vill plantera ut den i rabatten när den blommat över inomhus.

en dubbel bild på bergsklematis i rosa kombinerat med intensivt blå förgätmigej och en bild på örat av ett vackert lerfat fyllt med murgröna

Det är också en bra period att se över lerkruksförrådet. Krossa de förbrukade. Skärvorna är användbara som dränering i botten på krukor. Städa ur de som fortfarande är hela innan du planterar nya växter i dem.

Murgröna är en växt som vi använder flitigt året runt. Den ger ett frisk grön känsla både i rabatten utomhus och de samplanterade krukorna inomhus. Tänkt på att det bara är vissa sorter som trivs utomhus året runt. Men alla murgröna trivs fint utomhus under sommarhalvåret. Placera dem ljust men inte i för stark sol och vattna regelbundet.

Eftersom det är ganska tomt i växthuset ännu har vi planterat klematis som ska slingra sig upp mot spaljéerna på den ena kortsidan av växthuset. Det är en bergsklematis som drivits i blom lite tidigare. Normalt börjar den blomma i maj, beroende på var man bor i landet. Den trivs soligt men vill gärna ha skugga på rötter och stam nedtill. Man kan skugga den med perenner, eller med förgätmigej, som vi gjort här i växthuset. Troligen kommer vi att byta ut dem mot andra växter när de blommat över. Tills dess njuter vi av färgkombinationen svagt rosa och starkt blått.

Små slingriga tomatplantor som växer i ett plasttråg och är på väg att planteras i växthusets upphöjda jordbäddar. I förgrunden akleja.

Våra tomater får vänta ett tag till på planteringstid. Tills det är dags njuter vi av de späda sirliga plantorna med sina mörka blad och purpurfärgade bladnerver. Här samsas de med aklejor som också väntar på utplantering. Vi tänker plantera dem på en halvskuggig, väldränerad plats i trädgården i lätt, men näringsrik och fuktighetshållande jord. En giva naturgödsel får de antingen på våren eller hösten.

En dubbel bild med ett mysigt inrett hörn av växthuset där ett fikonträd samsas med en rosmarin och en skön fåtölj. Den andra bilden är en närbild på lde tända ljusen som står på bordet.

När arbetet är klart är det dags att ta en vilopaus i det nymöblerade hörnet i närheten av den öppna spisen. Det är nästan omöjligt att förstå att det om bara några veckor kommer att slingra vinrankor runt bambupinnarna som nu gapar tomma.

 

Text och bild: Helena Kaasik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − tolv =