Våra växthusmodeller och taken.

Vaxthus med sadeltak

Vi bygger våra växthus i två olika modeller och det är framför allt taken som skiljer dem åt. I det här inlägget förklarar vi skillnaden mellan de båda och visar också några olika varianter av dem.

Ni som följt vår verksamhet ett tag är säkert bekanta med våra träväxthus och de olika modellerna som de byggs i. Vi ritar dem i två grundmodeller och det är i huvudsak taken som skiljer dem åt. Et ena mest klassiska huset har ett tak med två fall, ett så kallat sadeltak medan det andra endast har ett. Vi kallar det för pulpettak.

Dessa båda växthus kan utformas enligt standardmått eller enligt kundernas önskemål, arkitektritade växthus. Egentligen skulle man kunna säga att det  finns lika många växthusmodeller som det finns kunder eftersom alla egentligen blir lite olika, färgmässigt och storleksmässig.

De båda modellerna kan monteras med isolerglas, de båda går också att bygga ihop med bostadshus eller med en någon annan byggnad som redan finns på tomten. Men det är båda också väldigt vackra som fristående i trädgården, eller varför inte sammanlänka två byggnader med ett växthus? Allt beror egentligen på läge, arkitektur och inte minst viktigt – budgeten man har att röra sig med.

Här nedan visar vi några hus som vi byggt och hur kunderna tänkt när det valt modell. I vårt galleri finns det ännu fler.

Tulpanerna i full blom framför vår växthus i Nacka.

Det här är ett klassiskt vitt växthus i vitt som står fristående i trädgården. Vi kallar det för vårt visningsväxthus eftersom det används flitigt i vår verksamhet. Kanske har någon av er redan besökt det? Det är 30 kvadratmeter stor och har en kamin som står på ena kortsidan. Trots att det finns upphöjda jordbäddar i tre vädersträck finns det fortfarande utrymme för att möblera med bord, stolar och några fåtöljer. Det här är ett växthus som används både för odling och socialt liv med familj och vänner.

Ett brunmålat växthus ned pulpettak.

Det här växthuset blev klart precis till midsommar förra året och för den här familjen var det viktigt att kunna ha det nära bostadshuset så att man lätt kan ta sig till det så mycket som möjligt året runt. Det har standardmått men eftersom det sticker ut utanför bostadshusets huskropp kan det för en oinvigd upplevas som om det är arkitektritat fast det inte är det.

Ett växthus med pulpettak och isolerglas i vitt på Lidingö.

Även den här familjen ville använda sitt växthus året runt, framför allt för umgänge och avkoppling. Därför monterades det med isolerglas. Odlingarna bestod framför allt av träd i krukor som lyftes ut under sommaren.

Ett rött pulpetväxthus med enkel helglasdörr.

Det här röda växthuset är ett exempel på ett fristående, arkitektritat växthus med pulpettak som är ihopbyggt med en annan byggnad. I det här fallet har vi även ritat byggnaden men det går som sagt var lika bra att använda ett redan befintligt hus.

Ett växthus som byggts som förlängning tillsammans med en röd förrådsbyggnad

En förrådsbyggnad har förlängts med ett växthus i den här trädgården. I det här fallet passade det bäst att bygga ett klassiskt växthus med pulpettak.

Ett av de växthus som vi byggt är målad i en djup röd färg som matchar tegelgrunden fint.

Det här röda växthuset är kul att visa på grund av valet av den röda tegelmuren som man valt att bygga det mot. Det är ett standardväxthus med sadeltak

vaxthus-attefsll-oscar-o-sanna

Attefallsväxthus kallar vi de växthus som i storlek landar strax under 25 kvadratmeter. Man måst göra en bygglovsanmälan innan man bygger ett sådant här hus. Vi kan även hjälpa till med att göra den.

  • Har du en idé om ett växthus men är inte riktigt på det klara med hur det kan utformas? Då kan du kontakta oss för att få vägledning i dina tankegångar. Skicka ett mejl med skiss på hus och trädgård och foton på platsen där du tänkt att den ska stå, till: info@swedengreenhouse.se så kontaktar vi dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.