Vinterskörda i växthuset

För någon vecka sedan skrev vi ett inlägg om att man ska använda sitt växthus för att lysa upp trädgården så här års. Men glöm inte bort att odla i växthuset, även på vintern. Sweden Green House tipsar om vad du ska satsa på i grönsaksväg.

Härom dagen när vi besökte Rosendals trädgård hittade vi en plantering med bladgrönt som trädgårdens kök skördade av. Mangold och olika sallatsblad växte i bäddarna. Det var så himla härligt och vackert så vi bestämde oss för att dela med oss av upplevelsen och samtidigt uppmuntra till vinterodling.

Det finns nämligen grönsaker som man tål kyla riktigt bra men vill man vara på den säkra sidan så värmer man upp sitt kallväxthus med en frostvakt  eller liknade. Man kan också skydda odlingarna med fiberduk. Fördelarna med att odla sina egna grönsaker under den mörka årstiden är många. Dels är de här grönsakerna rika på vitaminer och mineraler vilket kroppen så väl behöver, dels smakar vissa växter faktiskt bättre om de blir lite frostnupna.

Här är en lista på tåliga sorter som klarar en del frost och som är perfekta att odla i växthus men som kan behöva skyddas något under vissa perioder.

  • Machésallat, mangold och vintersallat
  • Asiatiska bladväxter som pak choi, mizunakål och salladssenap. De kan behöva extra belysning under den mörkaste tiden.
  • Persilja. Den krusbladiga sorten är mest tålig

Text och bild: Helena Kaasik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två − 1 =