Advent i växthuset.

I advent behöver man egentligen bara tända många ljus i för att skapa stämning.

En bra sak med vintern är advent. Det är så härligt att tända en massa ljus och dekorera fint för att skapa en vacker adventsstämning i växthuset. Så här har har vi gjort i år. Hur tänker ni pynta till advent.

till advents tänder vi ljus och oljelampor i växthuset.

Det har hunnit bli den första advent och nu lackar det verkligen mot jul. Eftersom solen går ner redan på eftermiddagarna är alla ljuskällor som finns hemma en värdefull tillgång. I växthuset tänder vi gärna ljus och eldar i braskaminen nu, ju oftare desto bättre. En favorit är att använda olika ljusstakar och blanda dem alla på ett bord, gärna tillsammans med oljelampor av olika slag. Detta kombinerar vi tillsammans med hängande ljusstakar av olika slag.

En vägghängd ljusstake tillverkad av smeden malin Appelgren.

Kristina Starks Hank är hängande ljusstake som vi tycker mycket om. Men smeden Malin Appelgren gör  fantastiskt fina vägghängda ljusstakar av olika slag. Du hittar många av modellerna i vår webbshop.

Vi har dekorerat växthuset med mängder av småkransar till advent i år.

Vi har också hängt upp mängder av minikransar bundna med buxbom och ris. För att förstärka julkänslan har vi hängt en krona i taket som är dekorerad med tallris. Just den här kronan är praktisk eftersom ljushållarna är placerade på höga stålpinnar vilket gör att ljusen kommer upp en bit ovanför riset. Lägg därtill vita hyacinter i glas och vita julrosor och du har ett växthus med sober adventsstämning. Den här idén går naturligtvis att skapa även i andra utrymmen, kanske till och med inomhus. I stället för glögg värmer vi ekologisk äppeljuice som vi kryddar med de klassiska glögg-kryddorna. Vill man göra en starkare variant kan den spetsas med lite calvados. Här är receptet på vår varma äppelglögg

  • 1 liter äppeljuice, gärna ekologisk.
  • 1 dl calvados (kan uteslutas.)
  • 1 kanelstång
  • 5 kardemummakärnor
  • 1 liten bit ingefära
  • citron och apelsin
  • len nypa socker, helst muscovadoråsocker.

Häll äppelmust och calvados över kryddorna i en kastrull. Skiva citron och apelsin, lägg skivorna i glöggen tillsammans med fina strimlor av apelsinskal och ingefära. Smaksätt med socker. Värm glögg-blandningen så att den blir ordentligt varm. Nu är vi redo att fira advent i växthuset.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.