Spännande frönyheter för odling i växthus

Nu kickstarta vi år 2018 med att spana på frönyheter från 3 fröfirmor som vi själva ofta använder oss av till växthusets odlingar.
Det har hunnit att bli ett nytt år och här på Sweden Green House längtar vi efter att sätta igång med årets odlingar. Därför har vi gått igenom fröfirmornas nyheter för att se om det finns något spännande att odla i växthuset i år. Vi har valt ut fröer från de tre fröfirmorna som vi själva prövat tidigare. Även om vi naturligtvis inte provat nyheterna ännu vet vi att plantor framdrivna av fröerna från de här firmorna normalt fungerar fint att odla i växthus.

Inpecta

Impecta fröhandel håller sedan 1975 till i Julita i Sörmland. Vi har använt oss av deras fröer i flera år och tycker att de fungerar fint. Dessutom har de många sorter som är anpassade för odling i växthus. Bland deras frönyheter var det några som lockade lite extra. Men som alltid är det lika svårt att välja.
 • Den gyllengula bifftomaten ´Brandywine Yellow´ är en kulturarvsväxt från tidigt 1900-tal. Den får stora frukter i varierande form som är väl genomfärgade. Den goda smaken får den här tomaten tack vare det saftiga och krämiga fruktköttet.
 • Chilipeppar ’Peter’. Den här milda till medelstarka chilin fastnade vi för på grund av fuktens skrynkliga utseende. De är till en början gröna men när de mognar övergår de till rött.
 • Paprikan ’Takila’ är en annan spännande nyhet från den här fröfirman. Det här ska vara en paprika med små, koniska frukter som är lätta att plocka och tillräckligt goda för att äta direkt som eftermiddags-snacks.
 • Mizunakål ’Arun’ Är en lättodlad sallat som man får bäst odlingsresultat av om man förodlar den i växthus. Vi tyckte den var vacker och eftersom den lär vara god i sallader så fick den här asiatiska grönsaken hamna på vår lista.
 • Plommontomat F1 ´Celano´ska vara en tomat som ger riklig skörd och som är så pass god att man kan äta den direkt som den är. Men den är även god i sallader och därmed är sommarens alla snabbluncher räddade.

Runåbergs

Runåbergs fröer hittar man lätt i butiken på grund av fröpåsarna som är tillverkade i oblekt kraftpapper. Företaget är baserat på västkusten och har producerat fröer sedan 1982. Inför årets odlingssäsong har de tagit fram en mängd nyheter. Vi har plockat ut dem som lämpar sig bäst för odling i växthus.
 • Den svarta tomaten ´Black prince´kommer att bli vacker i växthuset med sitt speciella utseende. Den ska dessutom vara mer motståndskraftig mot bladmögel än andra svarta tomater. Det är en gammal sort som har sitt ursprung i Sibirien, närmare bestämt i Irkutsk. Fröerna är dessutom ekologiska.
 • Plommontomaten ´Quadro´är en tomat som ger rikligt med frukt och som passar utmärkt till pastasås. Det går bra att odla den på friland men mest frukt ger den om den odlas i kallväxthus. Vi föll för Quadro eftersom den ska vara motståndskraftig mot bladmögel på hösten.
 • Amerikansk gurka liknar gurkan till utseendet. Men egentligen är det en melon. Den måste vi bara prova i år. Det är en grönsak som kan ätas färsk men som även blir god picklad.
 • Mâche-sallad ´Baron´ är en sallat som övervintrar i växthus, till och med om man sår den så sent som i oktober.
 • Chilin ´Trinidad Purple Coffee’ får vackra purpurfärgade frukter som det nästan är synd att äta upp. Men det ska man tydligen göra för även om den är en stark så är den inte bedövande.
 • ´Jaune de Flamme´ är en gammal fransk tomatsort som ska vara väldigt god. Bara namnet gör att man blir nyfiken på att odla den. Fransmännen är ju dessutom finsmakare när det gäller allt som handlar om matlagning så det är säkert värt att prova den här sorten.

Lord Nelson

Nelson garden hör till de stora drakarna i trädgårdsbranschen och bland deras nyhetssortiment hittade vi två spännande nyheter som passar bra att odla i växthuset.
 • Paprikan’Snacking Purple’ lär vara en sort som förgrenar sig bra utan toppning. Frukterna är små, söta i smaken och, som namnet berättar, purpurfärgade. Om du tänker satsa på att odla den lilla färggranna paprikan rekommenderas det att man duschar den ofta så att plantan inte så lätt drabbas av angrepp från skadeinsekter. 
 • Tomaten ´Tiger´F1 är en annan vacker tomat som det kan vara värt att satsa på, framför allt om du gillar att laga mat med tomater. Tiger har nämligen rikligt med fruktkött vilket gör att den lämpar sig bra till såser och olika rätter. Det ska tydligen också vara en av de bästa sorterna att torka i ugn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.