Arkitektkontor FÖR VÄXTHUS OCH ORANGERIER

arkitektkontoret

Vad jag får bygga och hur jag ansöker om bygglov.

Med mer än 20 - års erfarenhet av tillverkning och byggnation av växthus och orangerier så hjälper vi dig gärna att förverkliga dina drömmar och behov. Magnus har även under flera år varit verksam som arkitekt och hjälpt många nöjda kunder med allt från bostads-till fritidshus.

Image

Bygglov och bygganmälan

Vi hjälper dig med att ansöka om lov eller göra en anmälan samt besvara de frågor som kommunen kan ha.
Vi kan även hjälpa till med strandskyddsdipensansökan.
Renderingar (lägga in ”ditt” växthus på ett foto) och övriga ritarbeten

För att handläggningen av ditt bygglov/bygganmälan ska gå så snabbt som möjligt är det viktigt att handlingarna är korrekta. 

Följande handlingar behövs:
 • Ansökningsblankett
 • Situationsplan
 • Plan-fasad och sektionsritningar
 • Tekniskbeskrivning
Ritningarna ska vara:
 • Ritade i skala 1:100 och innehålla information om vad som finns på ritningen
 • Gärna ha ritningsnummer och datum så att olika versioner kan skiljas från varandra.
 • Alla mått ska vara i meter med en decimals noggrannhet.

Ibland krävs det en kontrollansvarig. Magnus kan inom ramen för sitt företag vara det då han är certifierad kontrollansvarig enligt PBL, registrerad hos Boverket med behörighetsnummer SC1443-13.

Läsa mer om när bygglov krävs.

Kostnader för Bygglov
Magnus ritar växthus och orangerier

Rådgivning

Vi vill gärna hjälpa dig att finna en lösning som passar just dig. Vi lyssnar på dig och utifrån det, tomtens förutsättningar, boningshusets utseende etc lämnar vi förslag på modell, placering, färgsättning etc.

Vi träffar dig gärna- olika möjligheter finns.

Hembesök
I möjligaste mån kan vi besöka dig och på plats diskutera en optimal lösning. Är det ett växthus som ska anslutas mot ditt bostadshus mäter vi en ditt hus för att föreslå bästa modell utifrån husets arkitektur och mått. 

Besöka oss
Ni är välkomna till vårt visningshus i Nacka i Storängen. Bor ni inte i närheten har vi visningshus från norr till söder. Antingen kan husets ägare svara på dina frågor – eller så ringer du oss när du är på plats.

Teamsmöte
Ett teamsmöte kan vara ett bra alternativ. Med paddan eller telefonen kan vi visa dig växthuset och du kan visa oss din tomt och bostadshus

Telefonsamtal
Med ett telefonsamtal kan man komma långt, speciellt när vi innan samtalet erhåller ritningar eller skisser och bilder.

Öppet växthus
Vi har före Corona restriktionerna haft öppet växthus cirka en gång per månad. Vi hoppas att kunna snart fortsätta med det i Växthuset i Nacka eller i ett av våra visningsväxthus.

Magnus ritar växthus och orangerier

Arkitektritade växthus

Vill du kan vi naturligtvis arkitektrita ditt växthus utifrån dina önskemål, även om våra andra växthus medger stor flexibilitet. Det kan vara att växthuset ska anpassas till befintliga murverk, fasader eller vara större än 40 Kvm. Vi tar då fram konstruktionsritningar till vårt snickeri samt bygglovsritningar inför ansökan om bygglov. Växthusen dimensioneras, precis som våra andra växthus, efter lokal snölast och stormbyar.

Eva i trädgården framför sitt växthus i trä.

Byggnadsvård

Våra växthus tar avstamp i hur växthusen sett ut historiskt- de passar därför synnerligen väl in i olika kulturhistoriskt intressanta miljöer. 

Eva har ett förflutet på Riksantikvarieämbetet och har därmed kunskap och erfarenhet om vårt kulturarv. Vi har genomåren anpassat olika växthus för att på bästa sätt passa i olika slotts- och herrgårdsmiljöer

Helena hjälper dig att inreda växthus

Inför byggnationen av ett orangeri på Sjernsundslott gav vitterhetsakademin oss uppdraget att förslå lämplig placering utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv. I denna förstudie lyftes platsen historia fram och utifrån det och en beskrivning av växthusens och orangeriernas historia föreslogs lämplig placering och modell. 


Trädgård och anläggning

Behöver du tips och idéer för hur du på bästa sätt ska integrera växthuset i dit trädgårdsrummet så att det bildas en helhet.

Vi har bildat ett nätverk av duktiga trädgårdsmästare som kan hjälpa dig att planera hela, eller delar av din trädgård.

En timmas rådgivning kostar 2500 kr. Då ingår även resa i närområde. Detta belopp dras av om du köper ett växthus från oss. Om du sedan väljer att gå vidare så presenteras processen för trädgårdprojekt och växthusbygge av respektive trädgårdsmästare.

Marika Delin vattnar.
Marika Delin

Marika Delin är den före detta illustratören som bytte penslar mot trädgårdsredskap. Idag skapar paradisiska trädgårdar med sömlösa rabatter väl integrerade med platsens natur trädgårdens ägare. Hon hör till en av landets mest anlitade trädgårdsformgivare.

Kontakt: hemisda
Marika Delin bor och arbetar på Risvägen 54, 132 37 SALTSJÖ-BOO
Mobiltelefon: 070 562 54 94
Epost: info@marikadelin.se

Den romantiska trädgården i Enskede – Marika berättar.

Marika Delin

Kvinna vid bord i vitt växthus
Karin Eliasson

Trädgårdsmästaren och författaren Karin Eliasson, som efter några säsonger som kreativ ledare på Astrid Lindgrens Näs och ett par år som trädgårdsmästare på Bee Urban, nu är verksam i det egna företaget Tankar och trädgård. Hon har en särskild passion för odling av grönsaker, frukt och bär och har skrivit ett par böcker på temat. Hon har också gestaltat ett flertal trädgårdar för privatpersoner.

Kontakt: hemisda
Mobiltelefon: 076-5696775
Epost: karin@tankarochtradgard.se

Möt Karin Eliansson

Niclas trädgårdsmästare
Niclas Steeve

Niclas Steeve är trädgårdsmästare med ekologisk inriktning och utbildad vid Skillebyholm i Järna. Driver Villa Sundahl trädgård i Sköndal med lång erfarenhet av att anlägga och skapa trädgårdsrum, med såväl mjuk- som hårdvara, där växthuset har en självklar och given plats. En konsultation med Niclas kan inbegripa uppstart av växthuset inför odlingssäsongen med allt från växtval och förkultivering, till val av jord och gödsel. Likaså ”möbleringen” av växthuset – utifrån hur Du vill använda det. Funktion eller estetik är inte ett nödvändigt val – det går att få både och – vilket också är Niclas specialitet. Kontinuerlig skötsel under säsongen och även avslut/stängning inför vintern är andra tillval.

Kontakt: Instagram
Mobiltelefon: 0709662541
Epost: niclas@villasundahl.se

Kajsa trädgårdmästare
Kajsa Vildängen

Kajsa Vildängen är trädgårdsmästare med passion för yrket. Hon har verkat för utvecklingen i välrenommerade publika anläggningar som Astrid Lindgrens Näs och Norrvikens trädgårdar.”  Trädgårdsritningar, växtförmedling och projektledning ingår i verksamheten som nu består i att medverka till att förverkliga andras trädgårdsdrömmar.  2020 tilldelades hon Ulla Molins stipendium för sina gröna avtryck i trädgårdsvälden. Kajsa är framförallt verksam i från Kristianstad i söder till Jönköping i norr, Halmstad i väster och Öland i öster. 

Kontakt: hemisda
Mobiltelefon: 0703351685 
Epost: kajsa@vildengen.se

André och Andreas trädgårdsmästare
André Strömqvist

Trädgårdsmästare och Kulturmiljöspecialist. 
Har bl.a. arbetat på Rosendals Trädgårdar och regelbundet skrivit i tidningen "Allt om Trädgård". Hans bok "Odlarens Handbok" utsågs till årets trädgårdsbok 2012. För några år sedan kom "Trädgårdsmästarens Anteckningar" och nu senast "Odlarliv på Kniva Trädgård" båda utgivna på Norstedts. Arbetar som byggnads- och trädgårdsantikvarie när han inte hjälper till på Kniva trädgård. Studerar till trädgårdsarkitekt på Oxford College of Garden Design.

Andreas Graveleij

Trädgårdsmästare och blomsterdekoratör.
Efter studierna på Capellagården och Hantverksskolan i Mariestad har han arbetat på Näsuddens Handelsträdgård på Dalarö i 10 år. Sedan 2014 har han drivit eget företag inom trädgårdsformgivning, dekoration och trädgårdskonsultation. Hedersuppdraget nr 1 var H.K.H. Prins Carl Philips & H.K.H. Prinsessan Sofias bröllop där han deltog som blomsterdekoratör. Driver sedan 2015 butiken Kniva Trädgård.

Kontakt: hemisda
Epost: andre@andrestromqvist.se

André och Andreas är framförallt verksamma i Dalarna.

Inredning

Sweden Green House har en inrednings tjänst för växthus. Det innebär att den som behöver råd och idéer kan få hjälp med att förverkliga sina växthusdrömmar. Det gäller både dig som redan har ett växthus eller ett orangeri och behöver nya idéer, och dig som står i begrepp att investera i ett. Vi utgår från de behov och de målbilder som du har med ditt växthus.

Förr var växthuset en plats för odling medan man umgicks i orangeriet eller vinterträdgården. Vi tycker att dessa aktiviteter ska integreras i växthuset så att du ska kunna använda det året runt, så långt det är möjligt. Vi hjälper dig att få ihop alla aktiviteter så att din växthusinredning både blir funktionell och vacker. Proportioner och avstånd spelar stor roll när man inreder för odling, umgänge och vila. Den befintliga trädgården och området runt om avgör också hur inredningen ska se ut eftersom ute och inne hör ihop i det transparenta glashuset.

Genom åren har vi också samlat på oss kunskap och kännedom om olika möbler och inredningsföremål som passar i den fuktiga växthusmiljön. Utifrån dina önskemål skapar vi en harmonisk helhet som passar just din personlighet. Vi kan också hjälpa till med platsbyggda lösningar.

SÅ HÄR GÅR DET TILL RENT PRAKTISKT:
 • Vid det första mötet får vi ner drömmar till konkreta mål. Vi diskuterar önskemål, behov och möjligheter.
 • Därefter utarbetar vi ett förslag.
 • I steg tre presenterar vi ett förslag i bild och text med både fast och lös inredning, möbler och belysning. Därefter bestämmer vi gemensamt hur vi ska gå vidare.
 • Nästa steg är det slutgiltiga godkännandet, betalning av handpenning och beställning.
 • Nu kommer vi till leveransperioden med sin slutbetalning och avstämning. I det här steget går vi också igenom om det behöver göras några kompletteringar.

Låter detta intressant? Kontakt i så fall Helena Kaasik på info@swedengreenhouse.com så bokar vi ett möte.

Helena hjälper dig att inreda växthus