Artiklar och pressrealeser

Låt en arkitekt rita ditt växthus

Dagens nyheter våren 2014

Att bygga ett växthus har blivit populärt. Växthusen används numera inte bara som odlingsplats utan aven som ett grönt extrarum. Allt fler väljer att sätta sin personliga prägel på sitt växthus och att få det arkitektritat är en dröm som nu kan bli verklighet.
– Att kunna börja våren utomhus innan temperaturen egentligen tillåter, i ett hus man själv varit med och ritat är en underbar känsla, berättar Eva Halfwordson civilingenjör och delägare på SWEDEN GREEN HOUSE.

Ekologisk odlingsplats
Den ekologiska trenden med näringsrik och närproducerad mat har fått många att vilja testa sina gröna fingrar och odla egna grödor.Att kunna bjuda på dagsfärska grönsaker till middagsbjudningen är ett trevligt inslag och blir ett givet samtalsämne att vara stolt över. – Närodlat är härodlat, huvudsyftet med ett växthus är att man kan odla i det, men större växthus erbjuder även möjligheten till ett extrarum. Kanske vill man hålla sin middagsbjudning bland de grönsaker som man själv har odlat, säger Eva.

Arkitektritade växthus
En ny trend är att designa sitt eget växthus i samråd med en arkitekt. Företaget Sweden Green House har utvecklat ett koncept där man kan få sitt växthus arkitektritat efter sina egna idéer och önskemål. De har även ett brett utbud av färdiga modeller att välja bland, men Eva berättar att roligast är såklart när kunden vill sätta sin egen prägel på sitt växthus.

– Vi har olika standard modeller men framförallt så ritar vi efter våra kunders behov och önskemål. Som arkitekt har jag en förståelse för design och funktionalitet, säger Magnus Wikström, arkitekt på Sweden Green House. Företaget bygger sina växthus av trä, och nu erbjuds även den svensk – utvecklade och patenterade ytbehandlingen Organowood som gör stommen i princip underhållsfri.

Bland kunderna finns många privatpersoner som använder sitt växthus som odlingsplats eller extrarum, men även några av Sveriges främsta trädgårdar som Rosendals Trädgårdar , Wij Trädgårdar och Gunnebo Slott och Trädgårdarhar fått sina växthus ritade av Sweden Green House. Växthusen används där i kommersiellt syfte som trädgårdskolor och caféer, något som möjliggörs genom deras arkitektritade planlösning.

– I Sörmland används de exempelvis av landstinget i den trädgårdsterapi som bedrivs på Nynäs. Många bostadsrättsföreningar har förstått det positiva i att placera dem på innegårdar då de både håller ute myggor och oljud, berättar Eva Halfwordson på Sweden Green House.

Så väljer du växthuset för dig
När du väljer växthus är det viktigt att ha i åtanke vad du ska använda det till. Ska det användas som en plats där man samlas för trevliga middagar kan det vara en god idé att bygga växthuset i direkt anslutning till köket.  Är det däremot en plats där du önskar få ett avbrott från vardagens stress och där du finner ro kan det vara en god idé placera det friliggande. Då måste du först vistas ute i den friska luften innan du kommer in till din egna lilla oas.

-En av våra tankar är att vi ska kunna erbjuda våra kunder ett helhetskoncept; från uppritning, byggnadslov och uppbyggnad, till inredning och översyn av trädgården, förklarar Eva.  Användningsområdena för växthus är till synes många. Ibland kan något så enkelt som möjligheten att förlänga sommaren med några månader räcka gott. Sweden Green House designar även glastak och trädgårdsmöbler. Gilla oss på Facebook

En fläkt från svunna tider
Lantliv våren 2013

Sekelskifte i grön ton
Svenska Dagbladet sommaren 2012