Att göra i växthuset i april

rosa växt
Tid för växthusliv och umgänge över en påsklunch, med april kommer föraning om sommar tillsammans med en natur som långsamt skiftar färg från gråbrunt till skirt grönt. Men det är också bråda tider i verksamheten och som det växthusföretag vi är så blir det allt tätare mellan mötestillfällena i växthuset. Välkommen härliga April.
Litet brunt växthus
April, april din dumma sill jag kan lura dig vart jag vill. Våren rusar ystert på, det är redan ny månad. Nyckfull skulle många kalla den här tiden på året med sina tvära kast mellan drivis och solsken. Med facit i hand så går det inte att säga emot. I växthuset har vi bytt ut all jord i bäddarna så nu är det egentligen bara att vänta på rätt tidpunkt för plantering. I slutet av april, början av maj kan tiden vara mogen för att plantera ner tomater och gurka i bäddarna. I väntan på rätt temperaturer så driver vi fram småplantor, drömmer om dahlior och spanar in körsbärsträden när de blommar, bland annat. Det här är vad vi grejar med i växthuset den här månaden.

Regelbunden vädring

Litet brunt växthus
1. Solvärmen ger en rejäl skjuts till växterna i växthuset. Glöm inte att vädra. Vädringsfönstrerna öppnar sig ju automatiskt men det kan även vara bra att öppna dörren regelbundet. Det är också nu som skuggardinen kommer till användning. Kanske hann du installera dem redan förra månaden men egentligen är det alltid en bra tidpunkt för att låta installera solskydd. Men innan lövsprickning är det naturligtvis extra värdefullt att kunna dra för med en gardin.

Rädisor
2. Så rädisor för tidig skörd. Passa även på att så mer rucola och spenat så att du kan skörda så mycket och så länge som möjligt. Senare på säsongen kan det bli för varmt för sallaten som lätt går i blom när temperaturen i växthuset stiger. Då är kökslandet utomhus en bättre växtplats.
Gurkor i växthustak.
3. Förodla gurka för att få en så bra skörd som möjligt.
Förodling.
4. Förodla bönor. Växthuset är en fantastisk plats för att driva upp plantor för utplantering senare i maj, när jordtemperaturen är över 10 grader.
Basilika
5. Sparka igång basilikaodlingarna. Så gärna i flera krukor samtidigt så kan du få en riklig skörd, så som Svante och Niclas i Sköndal. Tänk på att basilika är känslig för kyla så det kan vara värt att starta odlingen inomhus och sätta ut dem när temperaturen håller sig över 15 grader. Alternativet är naturligtvis att värma upp växthuset.

Ta hand om tidigare sådder

Tomatplantor.
6. Ta hand om tomatsådden. Det kan hända att de små plantorna sticker i väg och blir rangliga i växthusvärmen. Men det kan avhjälpas med lite handpåläggning. Växla inte upp till en allt för stor kruka direkt. I en lagom trång kruka utvecklas rötterna bättre än i en allt för stor i vilken jorden lätt blir för blöt med dålig rotutveckling som följd. Korta en gänglig stjälk genom att plantera ner den i en kruka, faktiskt nästan helt och hållet. Då bildas nya rötter från tomatstjälken. Samma sak gäller för chilin medan det kan vara en rent förkastligt metod för andra växter. När du skolar ut tomatplantorna så ska du använda en näringsrik jord anpassad för grönsaksodling, som inte är lika kväverik.

Det är dags att börja med dahliorna

Dahliakollage
7. Det är dahliatid i april om du planerar att odla den här ståtliga blomman från början. Nu finns det gott om dahliaknölar i handeln och det bara att välja och vraka men de stora sorterna som i allmänhet kallas för dinnerplat-dahlia verkar vara populärast.

Paus

Blommande japansk körsbär.
8. När de japanska körsbärsträden slår ut så är det paus i trädgårdsarbetet, åtminstone mellan varven. Finns det något underbarare än de här träden som blommar med rosa blommor på bar kvist vilket kan få den tråkigaste betongrondellen att verka exotisk. I Nacka har Eva satt sina träd en bit ifrån växthuset och innan den massiva grönskan etablerat sig så bildar de en fin inramning till vyn över trädgård och växthus.

Skörda

Odlingsbäddar i växthus.
9. Passa på att skörda av de små späda sallatsbladen och ärtskotten som kommit upp i odlingsbäddarna efter förra månadens sådder. Det går inte att föräta sig på dem och egentligen är de gott till alla måltider.

Smid planer för Påsken

Dukat bord i växthus.
10. Påsken är i antågande. Det är en ljuvlig helg och ett tillfälle att samla nära och kära för en lunch, kanske i växthuset till och med. Att ta in våren och dekorera bordet med det som finns i trädgården är en själfull sysselsättning. Här har Eva använt förgätmigej och dukat med de portugisiska kåltallrikarna

Växthuset som kontor-Går det?

Två kvinnor och en man jobbar i växthus.
11. Vi lägger gärna våra möten i växthuset, egentligen året runt men med all planering som vi håller på med i verksamheten nu så blir det tätare mellan tillfällena. Den lugna och naturliga atmosfären i det inglasade utrymmet främjar verkligen kreativiteten. Lägg där till en sprakande eld i kaminen och växthuset förvandlas till ett kontor som blir något utöver det vanliga.Vi önskar dig en härlig tid i växthus och trädgård.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *