Att göra i växthuset – juni

Arbetsplats för odling.
Juni betyder, för utom midsommar och ljusa sommarnätter, en del pyssel i växthuset, trevligt sådant vill vi påstå. Det här är vad vi gör i växthuset under årets första riktiga sommarmånad.
Juni månad och sommaren är här på allvar. Eller snarare så rusar den på i överljushastighet, som vanligt. För att inte missa försommartåget rekommenderar vi en uppesittarkväll i växthuset minst en kväll i veckan. Att njuta av de ljusa försommarnätterna får åtminstone oss att sakta ner på farten. Här är annars juni månads att-göra-lista.

1. Inred för kreativa projekt.

Växthusets arbetsplats.

Omfamna skaparlusten genom att inreda en särskild plats i växthuset där du kan arbeta. Den händige skräddarsyr en arbetsbänk som passar den utvalda platsen i växthuset som handen i handsken. Vi tänker ofta i cc-måttet 425 mm, det vill säga avståndet mellan reglarna. En lagom storlek för en arbetsbänk skulle kunna vara 3 gånger det här måttet på bredden. Måla den med linoljefärg i samma kulör som växthuset och tänk på att addera förvaring i form av hyllor och lådor eftersom det är något som nästan alltid saknas.

Månadens hantverk tänker vi är ett vackert blomsterarrangemang av något slag då det brukar dugga tätt mellan festligheterna vid den här tiden på året. Det ovan är skapat i en avlång zinklåda som fyllts med säsongens växter. Stick ner kvistar av olika slag mellan plantorna om du vill ha ett extra tätt och fint arrangemang.

2. Minst en uppesittarkväll i veckan.

Uppbäddad dagbädd i växthus.
Ladda med ett gäng böcker - kanske den splitter nya boken om trädgårdsfenomenet Ulla Molin - och slå dig ner i växthuset för att läsa och njuta av de ljusa försommarnätterna. Efter midsommar vänder så det gäller att passa på.

3. Så bladgrönsaker regelbundet

Bladgrönt i odlingsbäddar.
Att kunna skörda bladgrönt regelbundet är en riktig lyx och om du vill att säsongen ska vara lång så gäller det att så regelbundet, kanske till och med i små krukor eller pluggboxar. När de små plantorna är lagom stora kan de planteras ut i odlingsbäddarna. Det brukar finna plants framför och under tomatplantorna.

4. Se över odlingsutrymmet.

Bladgrönt i odlingsbäddar.
Om du använt växthuset några säsonger så kanske du börjar få in känslan för odlingarna och hur mycket utrymme du behöver. Är det tillräckligt eller känner du att du behöver mer plats? Det kanske rent av är för mycket odlingsutrymme? Det är bra tid nu för att anpassa dem. Börja med några krukor. Det går också att bygga odlingsbäddar i andra material som komplement till de platsbyggda. Trä och cortenstål är exempel på material som är funktionella och även vackra i ett växthus. Behöver du å andra sidan minska på odlingsutrymmet så är en idé att lägga brädor ovanpå de platsbyggda bäddarna och göra om dem till sittplatser med dynor och kuddar.

5. Samla regnvatten.

Fotocred: Unsplash
Ta höjd för eventuell vattenbrist genom att planera in en regnvattentank i trädgården. Det finns numera en mängd smarta lösningar, enkla eller avancerade som kan skräddarsys för att passa just dig,  din livsstil och tomt.

6. Ge vinrankan en sommarfrissa.

Vinranka som klättrar över dörrpost i växthus.
Om din vinranka börjar ta över i växthuset så kan du göra en sommarbeskärning, eller en så kallad pincering. Det gör du genom att ta bort svaga skott på vilka det ännu inte kommit blomklasar. De grenar som bär blommor kan också kortas in. Klipp av grenenarna två blad efter klasen, precis utanför det översta bladet. Vänta med resten av beskärningen tills när vinrankan vilar. December brukar vara en bra tidpunkt för den större beskärningen.

7. När flädern blommar...

Flädersaft i glaskopp.
Fotocred: Unsplash, receptcred: Wexthuset.

När flädern blommar är tiden mogen för att dra igång en sats med flädersaft. Smaken blir som allra bäst om blommorna skördas fullt utslagna men precis innan de har börjat vissna. 10 stora blommor brukar räcka till en sats.

Förutom de vackra blommorna behöver du:

  • 1 ekologisk citron.
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 41/2 dl vatten
  • 8 dl socker.

Gör så här:

Pressa citronen och skär resten av den ni bitar, lägg den tillsammans med de rena blommorna och alla andra ingredienser i en stor bunke, täck över med en handduk och låt vätskan stå i ett dygn i rumstemperatur. Rör om, sila och häll saften på rena flaskor. Ställ dem svalt i cirka 3 veckor. Om saften är pärlande är den klar och redo att flyttas till kylskåpet. Annars kan du låta flaskorna stå kvar i det svala utrymmet ett tag till.

8. 1000 trädgårdar

Sist men inte minst vill vi påminna om att idag, söndagen den 3 juni startar den stora trädgårdsfesten Tusen trädgårdar som trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson tagit initiativet till och som växt till en riktig folkbildande rörelse. Extra kul tycker vi att det är att trädgårdsformgivare Marika Delin öppnar sin vackra trädgård för besökare även den här gången. (Tusen trädgårdar äger rum vartannat år.) Mellan kl 10 och 17 är de anmälda trädgårdarna öppna. Om du vill hitta en visningsträdgård i din närhet så hittar du dem alla på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.