Att göra i växthuset – MARS.

Småplantor på bänk i växthus.
Nu värmer solen upp växthuset snabbt och vi sätter igång med vårpyssel i växthuset. Men mellan arbetsuppgifterna njuter vi av en hembakt semla och en kopp kaffe.
När vi kan vänder blad i kalendern och februari blir mars är vårkänslorna starka. Det kan hända att det blir ett och annat bakslag i vädret men vad gör det när vi vet vad vi har framför oss. Hur som helst så er det nödvändigt att ta höjd för pendlande temperatur. Men tänk vad härligt det är att dricka en kopp kaffe i växthuset när solen värmer. Vilken start på dagen det blir.
Vitt växthus bakom häck.
Arbetsuppgifter saknas det inte heller så här års. Vi kan börja förså vissa växter. Nu går det också att odla köldtåliga växter i växthuset odlingsbäddar. Innan vi sätter i gång vill vi gärna ha ett välorganiserat växthus. Det här är vad vi pysslar med under den här månaden.
Grön växthusgavel.
1.Förbered växthuset för vår. Även om du städade i höstas så kan det vara bra att göra en lätt översyn av det även nu. Vi har sagt det förr men det är värt att påpeka det igen – använd ett ph-neutralt medel när du städar ditt linoljefärgsmålade växthus.
Skuggardin i växthusets tak.
2.Skydda växterna mot de förrädiska jo-jo-temperaturerna genom att installera ett solskydd av något slag. Använd en frostvakt för att höja värmen när temperaturen sjunker.
Fröpåsar i korg.
3.Växthuset är en riktigt bra plats när de första fröerna ska ner i jorden. Sådderna behöver därefter förvaras och behandlas på olika sätt beroende på vad det är som kommer ner i jorden. Det finns mycket information på fröpåsarna.
Småplantor på bänk.
Om du inte har inrett med en arbetsbänk med utrymme för allt du behöver ha nära till hands när du sår och odlar så är det en bra tidpunkt att göra det i början av säsongen. Se också över verktygslådan så att alla redskap är rena och hela. Borstar är nog det redskap som vi använder mest i växthuset, både långskaftade, de som vilar på en skyffel och handborstar. Att se till så att alla är dugliga ingår i växthuset vårbruk.
Lerkrukor på rad.
4.Passa också på att rengöra alla lerkrukor.
Man i växthusets dörr.
5.Så jätteverbena. Det är hög tid att stoppa fröna i jorden nu om du vill ha fina plantor till krukor och tunnor framför växthuset.
Luktärter i blom
6.Vecka 12 – 15 är en bra tid för att börja förså luktärter. Vi planterar dem senare i djup jord någonstans i närheten av växthuset. Förutom de ljuvliga blommorna så är det doften vi vill översköljas av.
Ärtskott i kruka.
7.Så ätliga växter som tål kyla bra; ruccola, ärtskott, sallat, dill och persilja hör till dessa.
Tomater i växthus.
8.Förså tomater, i slutet av mars, början av april finns det tillräckligt mycket ljus för sådd utan växtbeslysning. När fröerna grott kan de flyttas till en svalare plats där det är 15-18 grader.
Citronblommor.
9.Om du äger ett citron-, aprikos-, persiko- eller mandelträd som blommar men saknar pollinerare så får du agera humla själv. Använd en mjuk pensel och svep den över blommorna.
Vårblommor.
10.Pynta med vårblommor i krukor och jordbäddar om det finns plats över. Vi gillar att plantera pensé, viol, förgätmigej, backsippa och iris. I mars är det också högsäsong för julrosor. Passa på att njuta av de vackra blommorna.
Semlor på bricka.
Viktigast av allt - att stanna upp och njuta. Kanske sätter du på en panna kaffe som får följa med ut i växthuset. Det är semmeltider och nu börjar jakten efter årets godaste bakverk. Är det den du bakar själv som segrar?
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.