Våra växthus kräver inte så mycket underhåll som man kan tro. Utvändigt på taket och på takfönstren lägger vi oftast stållister (tillval) vilket innebär att taket praktiskt taget är underhållsfritt samtidigt som den härliga träkänslan i växthuset bevaras. På gavlar och långsidor rekommenderar vi ett modernt kitt, Laseal, som är åldringsbeständigt. Det finns i ett flertal färger och och behöver därför inte målas. Väggarna är inte lika utsatta för väder och vind som taket. De består dessutom nästan bara av glas. Ett växthus i trä åldras vackert, med patina samtidigt som det, till skillnad från ett växthus i metall, går att underhålla. Ett växthus i trä ger ett mjukare intryck än ett växthus i metall. Vi målar växthusen med linoljefärg eftersom det är en färg som inte flagar (läs: behöver ej skrapas) och därför enkelt går att vårda. I ett träväxthus är det alltid tyst och fridfullt medan ett växthus i metall ”knäpper” då det rör på sig vid temperaturväxlingar.
Hand med pensel som målar växthus.

Underhåll av linoljemålade ytor

Ett underhåll av linoljefärgsmålad yta behöver göras när färgen har blivit så pass till åren att man får pigment på fingrarna när man berör ytan. Tiden för underhållsintervallet varierar från yta till yta. Gör då på följande sätt: stryk på ny olja mycket tunt, aldrig mer än 15 gr per kvadratmeter, med en naturhårspensel eller natursvamp. Oljan kommer att ge tillbaka både glans och kulör i ytan som på så vis återfår ursprungligt skick. Vill man av estetiska skäl bevara en blank yta längre kan man lägga in underhållsperioden tidigare, det vill säga innan färgen börjat krita men efter att den tappat glansen. Glansnedgången på linoljemålade ytor är helt normalt och kommer ganska snart att uppträda på utsatta ytor. Underhållet kan göras hur många gånger som helst utan att linoljefärgen påverkas negativt. Till underhållet används Kulturhantverkarnas impregneringsolja.

Annat underhåll

Tänk på att skotta bort snön runt växthuset. Om snön ligger ovanför syllen finns det risk att vatten läcker in vid snösmältningen. I och med att taktvinkeln är så brant på de flesta av våra hus så glider snön lätt av. Spännvidden mellan reglarna är också kort vilket gör att växthusen tål snöbelastning.

Senaste dagboksinläggen om att sköta växthus