Att tänka på innan du köper växthus.

Magnus Wiström och Eva Halfwordson från Sweden Green House studerar en ritning av ett växthus.
Ett växthus kan vara alltifrån rummet där du odlar, umgås och utövar din favorithobby till att vara lokalen för ditt café eller din butik. Skapa din drömplats genom att tänka igenom följande innan du skrider till handling.
Vi har under de dryga 15 år som vi varit verksamma stött på en mängd olika kunder, önskningar och behov. Eftersom vårt mål är att du ska få det växthus som du drömmer om har vi utifrån våra samlade erfarenheter, satt samman en lista med saker som det kan vara bra att gå igenom innan köpet. Lycka till med växthusplanerna!
10 saker att tänka över innan växthusköpet.

1. Först av allt kan det vara bra att kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på vad detaljplanen säger. Vad och hur mycket får du bygga? Vad krävs för att få bygglov? Hur nära tomtgränsen kan du bygga? Ett samtal kan klargöra mycket.

2. Fundera över hur vill du använda ditt växthus? Året runt eller ’’bara’’ under odlingssäsongen. Även om säsongen förlängs i ett växthus så kanske du vill använda det för socialt umgänget och andra aktiviteter under hela året. 

3. Välj placering. Ett växthus kan antingen vara fristående eller byggas ihop med bostadshuset? Det finns fördelar med båda dessa sätt att bygga växthuset. Valet beror på ditt huvudsakliga syfte med växthuset. Men även bostadshusets arkitektur och omgivning kan avgöra hur det ska placeras.

4. Fundera över hur växthuset ska utformas, med klassiskt sadeltak eller med ett takfall, ett så kallat pulpettak? Båda modellerna kan byggas fristående i trädgården medan pulpettaket i de flesta fall fungerar bäst om växthuset ska byggas i direkt anslutning till bostadshuset. Ett växthus med sadeltak kan även fungera som en förlängning av ett hus, exempelvis en förrådsbyggnad.

5. Välj storlek. Det här är en fråga som förutom utseende och användningsområde också påverkas av vilka bygglovsregler som gäller. 

6. Tänk över hur du vill att växthuset ska vara utrustat? Användningsområdet avgör naturligtvis men el är det alltid bra att dra in eftersom du då kan använda allt ifrån brödrost till värmare inne i växthuset. Om du vill ha bevattning i växthuset så kan det även vara klokt att dra in vatten.

7. Välj hur du vill att ditt växthus ska grundläggas. I det här sammanhanget är det även bra att veta hur marken ser ut där du tänkt bygga. Det finns några olika grundläggningsalternativ att välja mellan.

8. Behöver du skydd i något vädersträck och hur ska detta skydd i så fall utformas? Kanske har du en bilväg eller en granne som är belägen lite för nära inpå för att du ska kunna koppla av på det sätt du önskar i ditt växthus. Då finns det olika sätt att skapa insynsskydd.

9. Ska du inreda med fasta jordbäddar eller inte? Det här är en fråga som handlar om hur flexibel du vill vara i växthuset. Om du vill kunna förändra och möblera om efter behov så är svaret kanske givet men om du vill kunna odla på bästa sätt så ser beslutet troligen annorlunda ut.

10. Färg, golv, eldstad eller inte och andra idéer som påverkar den estetiska utformningen av huset, vad ska du välja? Det är när du kommit så här långt i dina funderingar som det riktigt roliga börjar.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.