Vi skräddarsyr ditt växthus

Med 20 års erfarenhet av att rita, bygga och montera växthus är du i trygga händer. Vi hjälper dig gärna med ditt växthusprojekt.

Utifrån dina förutsättningar och dina drömmar skapar vi tillsammans ditt växthus. Fristående i trädgården eller sammanbyggd mot annan byggnad - våra växthus skräddarsys för att passa dig och familjens livsstil.

Växthuset kan utformas helt i enkel- eller isolerglas, en kombination av de två eller med olika väggpartier klädda med panel eller murverk. Vi är med dig från idé till ritning, bygglov, val av detaljer såsom dörrar, glas, kulör, sockel och odlingsbäddar.

Om du vill målar och monterar vi ditt växthus. Samtidigt har vi ett kontaktnät med inredare och trädgårdsmästare som kan hjälpa till med inredning, odlingstips och allt annat som får din växthusdröm att bli sann.

Collage Mockup

Storlek, form och kulör ska spegla dig som kund. Inget projekt blir det andra likt då alla har olika utgångspunkt. Vissa kunder har större utmaningar, medan andra har specifika önskemål.

Kroka arm med oss, vi är med er hela vägen från idé till färdigt projekt. Genom åren har vi levererat växthus till en mängd privatpersoner men också till offentliga miljöer såsom kontor, hotell, handelsträdgårdar och slottsparker.

Kontakta oss
Nedan hittar du några av våra skräddarsydda växthus för privatpersoner och offentliga miljöer. Arkitektritade växthus från slott till koja.
Arkitektritat falurött växthus mot en atelje
Utanför Falun finns växthuset som är sammanbyggt med en ateljé. Växthuset har målats med linoljefärg i samma nyans som ateljéen som är målad med Falu rödfärg.
Arkitektritat orangeri med asymmetrisk tak

På Katrinetorps herrgård utanför Malmö har vi anslutet ett växthus på den ursprungliga växthusmuren. Växthuset har ett assymetriskt tak som bärs upp av de vackra stålkonsolerna.

Specialritat växthus anslutet mot ett utekök
Det här växthus är anslutet till ett hus som är ett ”utekök”.
Arkitektritat växthus med flackare tak

Monica Kylén, L:A BRUKETS växthus i Varberg har specialdesignats ihop med ägarna efter föresättningar.

"Växthuset är för oss framför allt en plats för socialt umgänge. Vi sitter här ute och äter alla våra middagar. Eftersom vi har en gaseldad kamin blir det härlig värme här inne så vi kommer att kunna fortsätta med det långt in på säsongen, kanske hela året. Känslan av att vara utomhus fast man befinner sig inomhus är oslagbar."

"Mitt intresse för trädgård kommer från min far. Jag blev även inspirerad av Rosendal trädgårdar och fascinerades av deras kreativitet med det som jorden gav. När jag själv ville ha ett växthus var valet självklart. Att Magnus är arkitekt visste jag men att det skulle vara så spännande att tillsammans planera och rita vårt växthus det kunde jag inte ana."

- Monica Kylén

Arkitektritat växthus med flackare tak
Resultatet blev två murade väggar mot grannarna och med en mindre takvinkel än vanligt som stämmer med bostadshusets arkitektur. När det kom till färg så var vi även här egensinniga, vi valde att måla i en färg som är varken grå vit eller beige utan något där emellan. Färgkod: 1002Y. För att få in mer ljus i växthuset har vi placerat en rad med glas mellan korta reglar ovanför de båda murarna.

VÄXTHUS I SLOTTSMILJÖ

3D ritning på ett arkitektritat stort växthus
Gartneriet – Bygdöy i Oslo

Bygdø Kongsgård är ett 260 kvadratmeter stort växthus som vi byggt för Norsk Folkemusem. Det är specialdesignat med två sadeltak som ligger intill varandra vilket ger det speciella intrycket som för tankarna till Rosendals trädgård i Stockholm.

Själva Gartneriet etablerades på 1850-talet i samband med att slottet byggdes. Man hade behov av plantor både till lustslottet och till för att utveckla området till en folkpark.

arkitektritat  stort växthus
Handelsträdgården – Löfstad slott 

Våren 2017 ritade vi och byggde detta växthus (130 kvm) till Handelsträdgården Löfstads  slott, utanför Linköping. Inspirationen till utformningen av växthuset för Handelsträdgården Löfstad Slott har hämtats från det gamla växthuset som historiskt fanns vid trädgårdsmästarbostaden. Vi är glada och uppskattar att vi fick uppdraget att förverkliga ägarnas vision.

Ulfsunda slott i Solna 

I en unik parkmiljö vid Ulfsunda slott har SandellSandberg ritat atriumhus och radhus inspirerade av den gamla slottsträdgården. I de 19 radhusens växthus ges nu de boende möjlighet att odla och umgås i en grön stadsnära miljö. Växthusen är tillverkade i FSC-certifierad furu. Radhusägarna njuter av att de nu kunna kliva ut i växthusen direkt från vardagsrummet. 

arkitektritade orangerier mot radhus

Produktinformation

I GRUNDUTFÖRANDE INGÅR

TRÄSTOMME
Växthusen är formgivna med omsorg kring både estetik och funktion. Stommen är tillverkad av tätvuxen furu från de svenska skogarna. Växthusen dimensioneras för storm och lokal snölast 2,0 kN/ m2. Reglarna är vackert profilerade för att ge ett smäckert och lätt intryck samt maximalt ljusinsläpp. Den överhöjda takbalken (för att ej krokna vid belastning) har profilerade avslut med utstick på 500 mm som är vårt signum. Som alternativ till profilerat avslut kan balken ha ett rakt avslut med ett utstick på 20 mm. När en kamin placeras på gaveln har balken ett rakt avslut där.  För att ordentligt kunna ventilera växthuset så monteras vädringsfönster på taket. Antalet fönster beror på växthusets längd.

HÄRDAT ENKELGLAS
Vi använder härdat enkelglas (säkerhetsglas) i såväl tak som i väggar, dörrar och takfönster. Glasets U-värde är cirka 5,8 W/Km². Glasen på vägarna kittas.

STÅLLISTER FÖR TAKREGLAR, FÖNSTER OCH DROPPLIST OVAN DÖRR/DÖRRAR
På taket förankras glasen med stål- och gummilister. Stållisterna är tillverkade av Magnelis som har ett överlägset korrosivitetsskydd och en jämn och fin ytstruktur. Väljer du isolerglas så förankras även väggarnas glas med stållister. Stållisterna kan vara olackade eller pulverlackerade i olika RAL kulörer.

AUTOMATISKA STORMSÄKRA FÖNSTERÖPPNARE TILL VARJE TAKFÖNSTER
Fönsteröppnarna är tillverkade av kraftig aluminium som klarar stormstyrka. De öppnar fönstren maximalt cirka 35 cm då bivaxet i patronen expanderar vid uppvärmning.

TILLVAL TILL DITT VÄXTHUS

SLAGDÖRRAR
Dina val står mellan enkel - och pardörr samt om det ska vara en helglasdörr eller en spröjsad spegeldörr. Du väljer var den/de ska placeras. Väljer du att placera dem på långsidan så måste sidohöjden vara 2,2 meter så att dörren får plats. Väljer du att placera dörren på gaveln så kan sidohöjden vara lägre.
Dörrarna är tillverkade i Accoya. Accoya® trä har egenskaper som matchar eller överträffar de tropiska träslagen men tillverkas med hjälp av en giftfri process och använder trä från förnyelsebara FSC-certifierade skogar. Accoya är Svanenmärkt. Karmarna är tillverkade i fura och tröskeln i ek. Glaset i helglasdörren förankras med medföljande trälister, glasen i den spröjsade dörren kittas. Låskista ingår. Dörrhandtag/låscylinder ingår ej.

VÄDRINGSFÖNSTER PÅ VÄGGARNA
Vi kan även erbjuda vädringsfönster på långsidor och gavlar.

ISOLERGLAS MED UTMÄRKT VÄRMEISOLERINGSFÖRMÅGA
Isolerglaset består av härdat energiglas på utsidan och härdat floatglas, med superisolerande Argongas emellan. Glasen förankras med stållister på både väggar och tak.
Vi vill hålla glastjockleken (glas + distans + glas) på väggarna och gavlar smäckert. Vi har därför begränsat oss till tjockleken cirka 17 mm i väggarna. Detta ger ett U-värde på ca 1,5 W/Km². På taket använder vi en tjockare distans och får då en glastjocklek på ca 24 mm, U-värde ca 1,3 W/Km². Det är på taket som ett lägre U-värde gör mest nytta eftersom värmen stiger uppåt.

ANDRA GLASVAL
Eftersom värmen stiger uppåt kan det vara en idé att enbart sätta isolerglas i taket och enkelglas på väggarna. En bra kombination av enkel- och isolerglasens fördelar. En annan kombination är att dela upp växthuset i två delar, en del med enkelglas och en del med isolerglas.
Även ljudisolerande och självrengörande glas kan erhållas.

MURVERK
Hela eller delar av gaveln och/eller långsidan kan muras i olika höjder. När ett glasparti placeras ovan murverket medges ett fint ljusinsläppn samtidigt som det skapar en avskärmning mot väg/grannar /”fuldel” av tomten. När en kamin ska placeras i växthuset muras vanligtvis de två mittersta facken på ena gaveln.
Murverk kan också användas för att möjliggöra att växthuset kan placeras i en slänt.

KAMIN- STUV 1658
Med en kamin i växthuset förlänger du säsongen ytterligare. Kaminen med sina raka linjer och mycket glas ger både värme och ett vackert rogivande spel från elden. Kaminen kan levereras och monteras fristående, med vedlåda under, eller stående på en platsbyggd bänk.

YTBEHANDLING MED LINOLJEFÄRG
Vi kan måla ditt växthus eller så väljer du att måla det själv. Du kan välja någon av de kulörer som vi valt ut, eller så väljer du en egen kulör. Vi målar endast med lösningsmedelsfri linoljefärg för miljön, lång beständighet och enkelt underhåll.

MONTERING
Vi monterar de flesta av våra kunders växthus, är du händig så kan du utan problem montera ditt växthus själv. Vi har en utförlig monteringsanvisning som leder dig genom de olika momenten. Växthus med isolerglas monteras alltid av oss.

Bygglov
Besöka växthus
Bildgalleri