10 goda anledningar att välja ett pulpetväxthus.

Ett vitt växthus med pulpettak.
Modernt, kaxigt och något av ett statement i trädgården. Ibland är ett pulpetväxthus det bästa alternativet för din trädgård. Om du kan bygga växthuset mot en vägg är det ofta ett självklart alternativ. Men det är inte den enda anledningen.

Den senaste tiden har vi visat många växthus med sadeltak, det vill säga växthus som har två takfall. Det är också den mest populära modellen. Men det finns  också en annan modell. Växthuset som endast har ett takfall kallar vi för pulpetväxthus.

Det här är lite av växthusens kameleont eftersom det går att väna och vrida på det så att det passar in i olika miljöer som du kan se nedan. Vi tillverkar den här modellen i standardmodell men den kan också arkitektritas när det behövs. Ibland är det här den växthusmodell som fungerar bäst för trädgården. Här är några anledningar som kan inspirera till att välja ett växthus med pulpettak.

Ett växthus med pulpettak mot rött bostadshus.
Trä mot trä. Det här växthuset med pulpettak i standardmodell är monterat direkt mot bostadshusets vägg.

Pulpetväxthusets fördelar.

1. De kunder som vill bygga sitt växthus direkt mot vägg - bostadshusets eller något annat hus som finns på tomten - väljer oftast den här modellen.

2. Om man vill använda bostadshuset som ett värmande element är det ett skäl till att bygga växthuset mot en av väggarna.

Ett svartmålat växthus med pulpettak mot rosa husvägg.
Närheten till bostaden var viktig när det här växthuset byggdes mot husväggen.
3. Om tomten är relativt öppen kan det kännas skönt att ha växthuset nära så att man utan problem kan slinka in med sin kaffekopp, i pyjamas på morgonen.
Tre växthus med pulpettak.
Tre växthus i samma modell. Men ändå blir uttrycket så olika. De första står på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm. Istället för mot en husvägg är det här växthuset monterat mot en uppbyggd vägg i trä. De två andra är arkitektritade åt privatpersoner, varav det ena är monterat mot vägg.
4. Om bostadshusets arkitektur har en modern stil passar oftast ett växthus med pulpettak bra. Det går lika bra att bygga det som ett fristående växthus i trädgården om du vill hålla bostadshuset fritt från utsmyckning.
Pulpetväxthus byggt mot vägg.
Det här växthuset växthuset är också byggt mot en vägg, fast det är kortsidan som har knutits an till huskroppen.
5. När trädgården är relativt liten så kan det vara enklare att bygga ett växthus med pulpettak för att utnyttja kvadratmetrarna på bästa sätt.
Växthus på terrass.
Det här växthuset mot vägg är monterat med isolerglas och ligger på ett takterrass.

6. Utnyttja och förstärk trädgårdens växtlighet med ett pulpetväxthus. Om det till exempel finns en träddunge i trädgården så kan du vända det ryggen med ett pulpetväxthus och samtidigt få vandrande skugga på köpet.

7. När det finns ett outnyttjat fack som så kan ett växthus vara det bästa alternativet eller rent av den pusselbit som gör hela huset komplett. Ett bra exempel är växthuset som är monterat mot vägg, på bilden ovan.

Växthus på terrass.
Den här kunden har valt att att int montera växthuset mot vägg. De har dessutom vänt på det så att ingången är belägen i den högsta väggen. Det ger ett växthus med en spektakulär form.
8. Om du har en begränsad yta, som till exempel en terrass där du vill bygga ett växthus eller till och med en isolerad vinterträdgård, som är varmt året runt, så kan modellen med pulpettak vara det bästa alternativet.
Grönt växthus bakom maskrosbollar.
Växthuset som vi byggt på Staberg bergsmansgård är byggt mot en byggnad som också har ett takfall, fast åt andra hållet.
9. Ibland finns det redan en byggnad i trädgården i en viss form mot vilken du kan montera ett växthus med pulpettak. Det behöver inte ens vara en byggnad utan kan handla om en mur eller ett plank av något slag.
Vitt växthus med pulpettak på kullerstensmur.
Det här växthuset är byggt som en förlängning av muren. Tillsammans bildar de en gräns mot den skogigare delen av trädgården.
10. Det finns tillfällen då tomten är så beskaffad att det fungerar bäst med ett pulpetväxthus som bryter av eller fungerar som gräns mot en annan natur.
Rött växthus ihopbyggt med galleri.
Ett växthus på G. Cirka 20 2m och byggt mot ett klassiskt bostadshus i trä. Det har också försetts med 2 ingångar.
Just nu är det relativt enkelt att besöka ett växthus med pulpettak. Vi har nämligen byggt ett sådant i parken på Millesgården där det just nu pågår en utställning som handlar om den folkkäre formgivaren Stig Lindberg. Det är ett bra tillfälla för att känna på atmosfären i våra växthus och samtidigt kunna lära sig något om svensk designhistoria.
Rött växthus ihopbyggt med galleri.
Växthuset som vi byggt upp på Millesgården är fyllt med olika produkter dekorerade med mönstret Berså som formgivaren Stig Lindberg skapat.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *