Växthuset som vi byggt på den värmländska gården.

Ett stort gråmplat växthus i trä och glas.
Just nu bygger vi ett växthus på en gård i trakten av Karlstad. Det är ett rejält växthus på 40 kvadratmeter som smälter fint in i omgivningarna.
-Det var många som rådde oss att inte bygga ett för litet växthus. Dessutom finns det flera större byggnader här på gården så jag kände att det skulle passa med ett lite större växthus, säger lantbrukaren Inger Johnsen.
Ett halvklart gråmålat växthus med sadeltak.
Växthuset vi byggt är 40 kvadratmeter stort.
På platsen har det tidigare stått en herrgård men den brann ner någon gång på 1800-talet. Kvar finns flyglarna och för att matcha platsens känsla så har växthuset målats i en ljusgrå färg och byggts med klassiskt spröjsade dörrar.
Här odlas det normalt spannmål som havre och raps för kommersiellt bruk. Men nu ska den privata grönsaksodlingen utökas med växthusodlade tomater och gurka, men bara för husbehov. Köksträdgården ska på sikt flytta till platsen där växthuset står för att dra fördel av det ljus och värme som ett odlingshus i glas bidrar med. Det ska också bli platser för umgänge och kontemplation både på utsidan och insidan.

Wij trädgårdar inspirationskällan.

Ett stort växthus på 40 kvadratmeter.
Valet föll på ett klassiskt sadeltak och det är målat i en ljusgrå kulör som passar i herrgårdsmiljön.

Det var för 11 år sedan när Inger besökte Wij trädgårdar i Ockelbo som hon första gången fick kontakt med våra växthus i trä. Det hon framför allt föll för var tanken på att man kunde använda växthuset för både odling, umgänge och vila. Idag har vi vant oss vid att växthus handlar lika mycket om livsstil som odling. Men då var det något helt nytt.

-Ända sedan dess har jag drömt om att bygga ett växthus här på gården. Men först nu har det blivit tidsmässigt möjligt att ägna sig åt hobbyodling också. Men vi är verkligen så nöjda med såväl grundarbetet som växthusbygget, säger Inger.

Det återstår ännu detaljer som putsning av mur och elinstallation. Men när växthuset är helt färdigt får det bli en reportageresa till Värmland, kanske i samband med Ingers första tomatskörd i sensommar. Håll utkik här i dagboken.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Växthuset som vi byggt på den värmländska gården.”

  1. Hej
    vi vill bygga ett växthus i vår gård och vill ha mer info . kring detta
    tel 073 898 30 92

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *