Möt Magnus Wiström, Sweden Green House arkitekt.

Magnus Wiström är Sweden green House:s arkitekt.
Det är Magnus Woström som tillsammans med Eva Halfwordson tagit fram växthusens byggsats. Det är också tack vare Magnus som vi kan skapa exakt det växthus som du vill ha. Det här är några av hans tankar om växthus, natur och arkitektur.

Eva Halfwordson och Magnus Wiström har drivit växthusföretag i över 15 år vid det här laget. Det var när Eva sökte någon som kunde rita ett byggsatst till ett växthus som deras vägar korsades. Han, en arkitekt med förkärlek för trä och med naturen som en stor inspirationskälla. Hon en envis trähusägare som inte kunde tänka sig att ha något annat en ett träväxthus i sin trädgård. På den vägen är det och idag är de båda delägare i företaget Sweden Green House. I det här inlägget delar Magnus med sig av sina tankar om vad arkitektur är och varför man ska bygga ett träväxthus i sin trädgård.

Magnus Wiström är Sweden Green House arkitekt.

Berätta om dig.

Jag är civilingenjör Väg och Vatten och möbelsnickare från Carl Malmstens verkstadsskola. Tidigare har jag arbetat på byggföretag och arkitektkontor. År 1997 blev jag egen företagare som arkitekt/designer och år 2004 träffade jag Eva som behövde hjälp med att rita en växthusbyggsats. Kort därefter blev jag delägare i Sweden Green House. Jag är också medförfattare till handboken Nordiska träd och träslag. Jag är gift och har 5 barn och 3 barnbarn.

Vad gör du när du inte ritar och bygger växthus?

Ritar hus, framför allt sommarställen i skärgården. Det finns likheter mellan sommarhus och växthus. Båda handlar om att förverkliga drömmar som är färgade av barndomens minnen. Fritiden tillbringar jag med barnen. Vi reser mycket tillsammans hela familjen. Jag älskar också att tillbringa tid in naturen, vilket även mina barn gör som tur är.

Hur kommer det sig att du började med växthus i trä?

Med min bakgrund är det en självklarhet att använda trä. Det är vackert, miljövänligt och hållbart. Jag använder stål ibland för bärande konstruktioner men det är egentligen bara när det inte finns tillräckligt mycket utrymme för att använda trä.

Har arbetet med växthusen förändrat ditt sätt att se på arkitektur generellt?

Ett växthus är som byggnad betraktat något väldigt speciellt. Det bärande i konstruktionen blir synlig samtidigt som det som ger konstruktionen sin enorma styvhet är skirt och lätt. Det är en paradox. Växthusens transparens och lätthet är en dimension som jag använder mig av även när jag ritar andra hus.

Varför ska man ha ett växthus i trä och glas i sin trädgård enligt dig?

Min styrka är inte odling. Jag ser att växthusen är en fantastisk byggnad att möta naturen i. En utsiktsplats och en plats för både inre och yttre betraktelser - ensam eller i samkväm med nära och kära. Med en kamin eller brasa i växthuset blir upplevelsen än större. Jag föredrar växthus i enkelglas då jag kan höra naturen utanför. Fåglarnas kvitter, sus i träden, ljudet av regnet som stilla smattrar mot rutorna, det är ungefär samma känsla som när man plockar bort innanfönstren i ett gammalt hus på våren. Med ett isolerglas stängs det mesta ljudet ute vilket gör att upplevelsen försvinner något enligt mig.

Har du ett växthus?

Inte än men det kommer. Jag vill gärna rita ett växthus som passar ihop med mitt egenhändigt ritade boningshus med svängt tak. Jag erkänner att jag är något av ett skomakarens barn.
Hälften växthus och hälften galleri är resultatet av den byggnad som Magnus ritade i Sweden Green House:s regi, för en kunds räkning förra året. I galleriet sker det regelbundet konstutställningar. Mer information hittar du i inlägget som vi länkat till nedan.

Har du något särskilt växthusminne?

Växthuset som vi byggde utanför Falun, som blev klart förra våren. Kunden ville både ha ett växthus och ett galleri. Resultatet blev en byggnad med ett takfall varav den ena delen konstruerades med reglar och glas. Jag hade förmånen att rita hela byggnaden.

Vad är det bästa och det sämsta med ditt jobb?

Friheten är både det bästa och det sämsta med mitt jobb.

Vad är arkitektur?

För mig handlar arkitektur om möten. Möten som måste vårdas och respekteras ibland med humor och alltid med ödmjukhet. Möten mellan:

  • material (färg, textur, hårdhet)
  • ljus och skugga
  • människor
  • ute och inne
  • stort och litet
  • nytt och gammalt
  • funktion och estetik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.