Växthus med isolerglas v/s enkelglas.

Växthus med isolerglas på terrass.
Om det väger mellan isoler- eller enkelglas när du planerar för ditt kommande växthusbygge så kan det här inlägget vara till hjälp.
Vi får med jämna mellanrum, frågor om isolerglas och enkelglas. Det är en rimlig fråga i vårt land då vi har en lång period med kallt väder i Sverige. Det finns fördelar och nackdelar med allt och till stor del handlar det om hur du och din familj tänkt använda växthuset, enbart för umgänge eller som en multifunktionell plats med utrymme för odling och socialt liv, om man förenklar det. I det här inlägget vill vi försöka nyansera bilden något.

Växthus med isolerglas – fördelar och nackdelar.

Kerstin Meltzers vackra vinterträdgård byggt på en takterrass.
Det här är ett hus som kan bli en ljuvlig och varm plats att hänga i framför allt under vinterhalvåret. Vår växthusvän Kerstin Meltzer vittnar om hur hon njuter i sin vinterträdgård med utsikt över Kungliga Djurgården, som vi monterat på hennes och hennes mans takterrass, mot fasaden så att hon direkt när hon slår upp sina blå, kan kliva ut i sitt inglasade paradis. Braskaminen tillsammans med isolerglaset ger en behaglig temperatur. Kerstin inte är hemma så mycket under sommarhalvåret så under den ljusa årstiden använder hon inte växthuset. Dessutom har hon inte haft som ambition att odla särskilt mycket eftersom hon inte har möjlighet att sköta odlingarna. Däremot så vill hon ha det lummigt och grönt under den mörka årstiden. Därför dekorerar hon gärna med växter i kruka. Det är framför allt det som finns i säsong som hamnar i olika kärl. Vackert och härligt brukar det bli.

Sammanfattning:

  • Varmt och skönt året runt.
  • En ljuvlig plats för umgänge hela säsongen.
  • En bra plats för odling – framför allt i kruka.
  • Ett något klumpigare utseende då reglarna blir lite grövre, vilket också gör att priset ökar.
  • Känslan inomhus är mer isolerad, man tappar kontakten med omvärlden och naturen, det vill säga vindens sus och fåglarnas kvitter.

Växthus med härdat enkelglas – fördelar och nackdelar.

Evas växthus i Nacka är monterat med härdat enkelglas. Braskaminen och frostvakten fixar värmen under vintern.
Det här är möjligheternas hus som kan bli väldigt mycket det du gör det till. Genom åren har vi stött på många kunder som har sagt sig vilja bygga ett växthus för umgänge och socialt liv endast. Men det har visat sig att det efter hand har blivit mer och mer intresserade av att använda det för odling, vilket är värt att tänka på redan i planeringsfasen. Därefter kan det utformas precis efter dina önskemål, vill du ha utrymmer för att utföra din morgonyoga i växthuset så går det att skapa ett utrymme för det utan att du förlorar möjligheten att odla. Om du istället skulle vilja ställa upp din drejskiva ibland tomatodlingarna så går det att planera växthuset efter det. Du kanske vill kunna ställa fram pingisbordet så att du kan ordna turneringar med familj och vänner, medan bin och humlor surrar svagt i bakgrunden. Hur är det med värmen då, undrar du kanske nu. Jo, med hjälp av en värmare av något slag och gärna en braskamin får man upp temperaturen ganska snabbt under vinterhalvåret.

Sammanfattning:

  • Varmt året runt med hjälp av värmare och eventuellt braskamin.
  • Idealt för odling i både kruka och upphöjda odlingsbäddar, av bland annat, tomat, gurka, chili, melon, persika, nektarin, basilika, blyblomma, kryddtagetes och en massa andra värmeälskande växter.
  • En härlig plats för umgänge med odlingarna som en spektakulär ”backdrop”.
  • Om du utgår ifrån vad du drömmer om att göra i ditt växthus, yoga, keramik, laga mat, konferera, caféverksamhet, förkultivera, sticka, läsa eller meditera, så går det att planera för det.
  • Det här är verkligen mellanrummet och det känns som om man är utomhus fast du befinner dig i skydd från från olika väder, buller och mygg, utan att du förlorar kontakten med världen utanför glaset.

Välj både och.

Om man kikar noga på det här växthuset som vi byggt i Bohuslän, så ser man skillnaden mellan den lite kraftigare, isolerade delen och den del av växthuset som är monterat med enkelglas. Vi har också fäst stållister på utsidan av den isolerade delen. Det gör vi på alla växthus med isolerglas.
Det går också att göra som Cathrine Foss Stene och hennes man gjorde. De byggde ett växthus både med isolerglas och enkelglas i vilket de bedrivs en liten butiksverksamhet. Men Cathrine ville också kunna odla året runt och vinterförvara växter. Det har blivit ett högt älskat växthus som förenar nytta med nöje. Följ gärna Cathrine på Instagram där hon kallar sig för Paulapaalandet, vilket är samma namn som butiken hon driver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.