Pulpetväxthuset som står i en backe på Värmdö.

Vitt växthus med pulpettak.
Med ryggen vänd mot gatan är glastoppen det första man ser av familjen Guthners växthus på Värmdö. Nu är drömmen om ett orangeri för vinterförvaring av växter förverkligad och som bonus fick hela familjen en livskvalitet utöver det vanliga.

Ett av de många växthus vi monterat den senaste tiden är placerat i en backe med utsikt mot naturen och den intilliggande golfbanan på Värmdö. Det är Anette Guthner som i samråd med familjen äntligen fått drömmen om ett orangeri förverkligad.

-Ända sedan vi flyttade hit till Värmdö har jag längtat efter orangeri där jag kan förvara mina växter under vintern, berättar Anette som är genuint intresserad av odling.

Ett växthus bakom en stentrappa.

Det var när familjen flyttade till ett nybyggt hus för ett par år sedan som tiden var mogen för att även lägga till ett växthus till bostaden. Anette började leta efter lämpliga växthusleverantörer men tyckte inte att någon riktigt kunde leverera den lösning hon var ute efter. Så när en granne tipsade om Sweden Green House tog hon kontakt med oss.

-Jag hade ju sett växthusen på nätet men när jag sedan fick se förslaget som Eva och Magnus levererade så föll allt på plats.

Vitt växthus med pulpettak.
Tomten var försett med en mur som skulle stoppa jordmassorna. Det Magnus föreslog var att förlänga muren och bygga ett växthus med pulpettak med kortsidan mot huset och ”ryggen” vänd mot gatan. Den högsta väggen består till hälften av mur och till hälften av glas – på ett ungefär. Den som passerar på gatan framför huset lägger i första hand märke till glaspartiet som sticker upp ovanför muren.
Växthusinredning och grönska.
Den lägre väggen på motsatt sida som är vänd mot trädgården, har byggts med en bred sockel tillräckligt rymlig för en mindre kruka medan de de 30 cm djupa platsbyggda jordbäddarna är placerade mot muren och mot den ena kortsidan.
Citat.

Det finns ingen entré direkt från huset, var det ett medvetet val?

-Ja, sovrummet ligger på andra sidan väggen och jag ville inte ha en genomgång därifrån. Nu tar vi oftast den generösa stentrappan från gatan ner till växthuset. Det fungerar toppenbra.

Hur använder du växthuset?

-Jag odlar mycket - tomater, aprikoser, persikor och gurkor till exempel. Häromdagen skördade jag en gurka på 951 gram! Men jag odlar även citronträd och väldoftande Dr Westerlundspelargoner i kruka. Just nu står jag faktiskt och förbereder för en lunch som ska serveras där inne. Det är en underbar plats för umgänge, både för vardagsmåltider med familjen och för mer festliga tillställningar med vännerna.

Svart hästjusstake i växthus.

Vad tycker familjen om växthuset?

-Det var ju framför allt jag som insisterade på att bygga växthus. Men nu är alla i familjen glada över det. Min son och jag tillbringar mycket tid tillsammans där inne. Vi klipper bort vissna blad, skördar tomater och påtar i jorden medan vi samtalar. Det är en helt underbar form av socialt liv.

Är det något du ångrar i samband med växthusbygget?

-Jag ångrar faktiskt att jag inte byggde delar av det med isolerglas. Men nu har jag installerat en lufvärmepump som reglerar värmen både uppåt och neråt. Den kommer även att vara användbar i vinter när alla växter ska förvaras i växthuset. Men över lag är jag supernöjd, alla i familjen är så glada för det. Jag rekommenderar verkligen alla som har möjlighet att satsa på ett sådant här växthus. Det är verkligen livskvalitet.

Röd pelargon med verigerade blad.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *