Sommarparadiset som blev permanentboende.

Att lämna storstaden för ett stillsamt liv på landet är det många som drömmer om just nu. Madeleine och Johan Wale gjorde slag i saken. Nu lever de nära naturen och växthuset som de låtit bygga på tomten.

Det hade gått och funderat på det länge. Att pendla mellan två boenden var inte riktigt Madeleine och Johan Wales grej. Två hus att underhålla med allt var det innebär bidrog till en splittrad magkänsla. Dessutom var sönerna utflyttade, så när Coronapandemin slog till bestämde de sig för att sälja huset i Nacka utanför Stockholm och flytta till Gotland för gott.

-Min man jobbade ändå härifrån i långa perioder och jag var rätt färdig med frisöryrket. Vi ångrar inte en sekund att vi tog steget, säger Madeleine på telefon från den nygamla bostaden.

Växthus med sadeltak.
Wales växthus på Gotland mäter 30 kvadratmeter och är målat i den ljusgrå färg.

Nu bor de i sommarhuset som de ägt i flera år. Madeleine hade sedan länge drömt om att bygga ett växthus i trädgården i anslutning till huset. Drömmen var så pass stark att hon köpte en stor träsoffa som skulle stå där inne, viss om att projektet skulle landa en dag. 2017 fick trädgården den så efterlängtade tillökningen – ett växthus med sadeltak, cirka 30 kvadratmeter stort och målat i en ljusgrå färg som stämmer fint med all kalksten som ön är känd för.

Men det var inte ett självklart val att satsa på ett fristående växthus med sadeltak. Målet var att skapa ett skyddat inglasat uterum som skulle användas för umgänge och vila i första hand. De båda drömde egentligen om att kunna gå direkt från bostaden in i ett pulpetväxthus monterat mot fasaden. Så när vår Eva föreslog de fristående alternativet så backade både Johan och Madeleine.

-Som så många gånger tidigare ställde vi oss på stegen för att mäta ytterligare en gång. Kanske gick det ändå att montera drömväxthuset mot husfasaden? Men vi fick inte ihop det med dörrar och fönster. Proportionerna blev helt fel.

Det gick ytterligare en säsong innan de bestämde sig för att gå på Evas linje med ett fristående växthus. Det fanns en självklar plats i trädgården relativt nära bostadshuset. Nu står det där och lyser i den 28-gradiga värmen som just nu råder på ”öjn”. Både Madeleine och Johan är så nöjda.

Träsoffa i växthus
Träsoffan köptes in långt innan växthuset var byggt.

-Även våra barn tycker mycket om växthuset och jag har många fina minnen från middagar in på småtimmarna tillsammans med dem och deras kompisar. Vi är lyckligt lottade. Att bygga ett växthus här i trädgården är det bästa vi gjort, efter våra barn, såklart.

Inredningen är skapad utifrån hur växthuset används. De avstod från fasta odlingsbäddar, på det sättet går det att omfördela ytan och vara flexibel med inredningen. På golvet ligger rektangulära stenar i betong. Den stora träsoffan är pimpad med sköna kuddar som inbjuder till vilsamma stunder i det tysta växthuset med sin speciella atmosfär. Ett runt bord är placerat framför braskaminen och Madeleine berättar att de har haft sittningar med 12 personer runt bordet. Strax intill står braskaminen i rustik stil med stora glasrutor så att elden syns tydligt.

"Vi är lyckligt lottade. Att bygga växthus här i trädgården är det bästa vi gjort."

Krukodlingar i växthus
Det finns inga platsbyggda odlingsbäddar i växthuset men odlas gör det rejält ändå.

-Det var framför allt min man som ville ha en braskamin och vi letade innan vi hittade en som passade. Vi ville inte att den skulle vara allt för modern i stilen så valet föll på en från Westbo. Modellen heter Victoria. Den stämmer fint med stilen vi har här.

Madeleine gillar inredning och har ständigt nya idéer och projekt som hon listat i huvudet. Inredningen i växthuset är hon relativt nöjd med nu och har inga större behov av att flytta runt särskilt mycket. Det tillkommer krukor och tunnor till de många krukodlingarna hon har där inne. Tomater, gurka, fikon, kryddväxter och blyblomma hör till några av favoritväxterna.

-Nu senast köpte jag två tunnor från Varalöv. De är inte billiga men vilket hantverk det är. Jag är så glad för dem.

Växthus och dess inredning.
Kristallkrona och braskamin sätter stilen i inredningen.

Framtidsprojekt finns det dock många drömmar om. Planen är att bygga ett till hus parallellt med bostadshuset så att det bildas en gård i trädgården med de tre byggnaderna. Men just nu är Madelaine upptagen med trädgården. En stylist och fotograf väntas för ett reportage om den lummiga trädgården och det är mycket som måste förberedas.

-Nu har jag till och med tid att rensa bort alla vissna blad i rabatterna. Det känns gott.

Växthus i skymning.
Den bästa tiden i växthuset är alla tider enligt Madeleine Wale. Här är en stämningsfyll skymning.

Bland bilderna på växthuset som Madeleine har skickat finns det ett par vackra skymningsbilder, så vi kan inte låta bli att undra om hon och maken har någon tidpunkt på dagen då det är som vackrast i växthuset?

-Nej jag kan faktiskt inte säga bara en tid. Jag älskar att gå ut till det på morgonen när daggen ligger tjock i gräset likaväl som i skymningen. Eller mitt på dagen när den fuktiga värmen och alla dofter slår emot mig. Det är samma känsla som när man landar i tropisk hetta under vintern.  Underbart helt enkelt.

Foto: Madeleine Wale.

Om du vill följa Madeleine och familjen Wales liv på Gotland så kan du göra det på Instagram under @hosmadeleine.

Det här växthuset finns också med som ett av våra visningsväxthus. Vill du besöka något av dem, eller kanska det här så ska du kontakta oss.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *