Växthusets kulör – några alternativ.

Ett rött växthus som är byggt mot en mur av tegel.
Många frågar oss vilken färg man ska välja på sitt växthus. Vi arbetar regelbundet med sex standardkulörer men linoljefärgen vi använder går egentligen att få i vilken nyans som helst. Men en nyans sticker ut som en trend hos oss.
Möjligheterna är med andra ord oändliga när det kommer till valet av färg på ditt växthus och orangeri.  Det gör ju inte saken lättare tänker du kanske nu. Du kan begränsa valen genom att kika på bostadshuset och på den omkringliggande naturen. Färgen på fönsterkarmar, grund eller andra detaljer som dörrar och husknutar kan fungera som utgångspunkt och inspirationskälla. Det ska också sägas att det förträffliga fönsterkittet, som vi använder begränsar valet något. Kittet finns nämligen inte i alla färger.
Grönt växthus på skogig tomt.

Vi har märkt att det är många som upptäckt grönt den senaste tiden. framför allt är det två gröna toner som är populära. Ral 6028 som är engelsk grön färgnyans, som på växthuset nedan och Ral 7009 som vi kallar för Löfstadgrönt eftersom det var det stora växthuset på Handelsträdgården Löfstad slott som var det första att målas i den nyansen. Men idag är det många privatpersoner som väljer den färgen.

Här är några olika färgförslag som vi tycker passar på våra växthus och som även passar in i det skandinaviska trädgårdsrummet.

1. Det gröna växthuset i skogen

Grönt växthus på skogig tomt.
Grönt är skönt för sinnet och lugnande för själen. Men jag tycker också att grönmålade växthus ger ett kaxigt intryck. I det här fallet vet jag att det var den skogiga tomten som avgjorde färgvalet. Och se så fint det smälter in bland de ståtliga granarna. För att accentuera skogskänslan har grunden byggts i tjärat timmer. Flott.

2. Grått - Sobert elegant.

Rött växthus med tegelgrund
I modevärlden trendar den grå färgskalan i perioder. Just nu har den ersatts av vita och beige nyanser och inredningsvärlden är inte sen att hänga på. Men grått är en klassisk färg som passar till vindpinat trä och till mjukt rundade klippor. Det var ett självklart färgval för det norska paret när de beställde sitt växthus till landstället i Bohuslän. Samtidigt som det smälter in fint i traktens natur bidrar det med en sober elegans till platsen.

2. Rött ger en engelsk känsla

Rött växthus med tegelgrund
Rött för tankarna till eld och kärlek. Det är en stark färg som sätter fart på känslor. Samtidigt är rött en självklar färg i arkitektursammanhang för oss svenskar tack vare de faluröda husen som vårt land är bestrött med. Själv har jag svårt för rött både på kläder och i inredningen, men i naturen fungerar den här färgen fint enligt mig. Vem tycker inte om röda blommor, röda smultron eller röda äpplen? Det röda växthuset som byggts på en grund av rött tegel är faktiskt ett av mina favorithus. Jag tycker om tegelgrunden och att det är byggt på en terrass. Jag tänker på engelsk trädgårdskonst när jag ser det. Den här kombinationen passar i en trädgård med lummig och uppvuxen känsla. Det ska gärna stämma med bostadshusets arkitektur på något sätt så att trädgården blir harmonisk.

3. Brunt som matchar både tegel och trä.

Svart växthus byggt mot hus.
Svart är det många frågar efter, särskilt de som söker ett växthus eller orangeri med modern känsla. Men det är kanske inte är en optimal färg, särskilt inte för den som tänkt odla mycket. Då är brunt ett mjukare alternativ och även en färgnyans som smälter fint in i trädgårdsgrönskan. Det är snygg till de flesta blomfärger och magiskt vacker till vitt. Brunt ger en naturlig känsla och kan ersätt trärena ytor utan att hållbarhetskraven går förlorade.

4. Klassiskt vitt för växternas skull.

Svart växthus byggt mot hus.
Vitt är ett säkert och enkelt eftersom det i princip passar över allt. Det är också den färgnyans som är bäst för dig som vill odla mycket eftersom den ger mer ljus till växthuset. Det är också den färgnyans som många väljer. Ofta finns det vita detaljer på bostadshuset som är enkla att matcha med.
Blev du klokare, vilken färg tänker du välja? Glöm inte bort att du alltid kan rådfråga oss. Skicka bilder eller bjud in oss så kommer vi på visit med färgprover i handen så klart.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

6 reaktioner “Växthusets kulör – några alternativ.”

 1. Hello

  Do you have a greenhouse which can be mounted with insulated souble glass?

  Regards

  H. Guibentif

  1. Hi and thank´s for your message. We can build all of our green houses with insulating glass. I hope that is an respons to your question.

 2. Hej,

  Vilken ncs kod har använts på det ljusgröna växthuset som Victoria Skoglund byggt? Har ni någon sådan ljusgrön nyans som standard?

  Tack på förhand!

  Mvh/ Clea

 3. Hej vill måla mitt orangeri svart vilken färgkod är bra ,har svarta dörrar på uthusen ska man ha samma färg ?blir det väldigt mörkt inne i växthuset med sån färg ? Mvh

  1. Samma nyans som dörren blir fint. Det kan dock vara värt att komma ihåg att ljusa färger är det bästa för odlingarna. Vitt är allra bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *