Vad vore växthuset utan glas.

Mangold i korg framför växthus i trä och glas.
Vi kan montera våra träväxthus med två typer av glas. Syftet med ditt växthusbygge avgör vilket du ska välja.

Vi pratar ofta om att våra växthus är tillverkade av trä. Men den största delen av de flesta växthus består av glas. Det är glaset som skiljer ett växthus från ett vanligt hus, det är glaset som ger den transparenta känslan, luftigheten och som gör att det går att odla med framgång. Kort sagt, utan glas inget växthus.

Olika glassorter

Mangold som dekoration framför växthuset i trä och glas.
Ett växthus består till största delan av glas.
Till våra byggsatser kan man välja om man vill ha enkelglas eller isolerglas. Glaset stabiliserar och håller ihop hela växthuskonstruktionen. Det är först när glaset är på plats mellan träreglarna som konstruktionen blir stabil. Glasen är alltid härdade. Härdningen innebär att de är ca 5 gånger starkare än ett vanligt fönsterglas.  Om de, mot förmodan, ändå skulle gå sönder krackelerar de i små bitar och lämnar inga vassa bitar eller kanter som man kan skära sig på. Glasets tjocklek bestäms av glasets storlek och var i landet växthuset placeras. Vi dimensionerar våra växthus för lokal snölast och stormbyar.

Enkelglas

Mangold som dekoration framför växthuset i trä och glas.
Vårt visningsväxthus i Nacka är byggt med härdat enkelglas som släpper igenom vindens sus och fågelkvitter.

Enkelglaset isolerar inte lika bra som isolerglas mot kyla eller ljud. Fördelen med enkelglas är att du är ”mer ute än inne”. I ett växthus med enkelglas hör du fågelkvitter och vindens sus i trädkronorna. UV strålningen (som växterna behöver) begränsas inte i samma omfattning som isolerglas.

Nackdelen med enkelglas, jämfört med isolerglas, är att det är svårare att värma upp under vinterperioden. Vill man bevara växter som inte tål kyla bygger man ett tält av bubbelplast runt dem. En kamin i växthuset gör också att man kan vistas där när det är kallare ute.  

Väljer du att även lägga in golvvärme så får du ett trivsamt klimat även när det blåser isande vindar ute. En glasrutas isoleringsförmåga uttrycks som U-värde. U-värdet anger hur mycket värme som passerar på en kvadratmeter vid en viss temperatur. Ett 4 mm tjockt enkelglas har ett U -värde på cirka 5,8 W/Km².

Oftast förankrar vi takets glas med stållister, väggarnas glas kittas.

Isolerglas

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.
Paret Meltzers sköna vinterträdgård används flitigt året runt.

När du vill ha ett växthus som är varmt året runt bygger vi det med isolerglas. Ett sådant hus kan man också kalla för vinterträdgård eftersom det går att odla och vistas i det året runt. Isolerglaset består av härdat energiglas och härdat floatglas, med Argongas emellan.

Vi vill av utseendeskäl hålla glastjockleken (glas + argon + glas) på väggarna och gavlar ganska smäckert. Vi har därför begränsat oss till tjockleken ca 18 mm. Detta glas har ett U-värde på cirka ca 1,5. På taket är vi mer flexibla. Där kan vi använda tjockare paket, om det så önskas, för att få ett bättre U-värde. Det är också på taket som det gör mest nytta.

Eftersom vinterträdgården inte riktigt har samma isoleringsprestanda som ett välisolerat boningshus med god isolering så bör det finnas en dörr mellan huset och vinterträdgården.

Dörren kan även behövas för att hålla ute fukt från odlingar och/eller höga temperaturer när solen ligger på.

Glasen förankras med stållister på både väggar och tak.

Kombinationen av de båda

Ett växthus med både isolerglas och enkelglas.

Cathrine och Kjell valde att bygga sitt växthus i Bohuslän med både isolerglas och enkelglas. Den isolerade delen i front har glas förankrade med stållister.

Egentligen behöver man inte välja mellan isolerat eller enkelglas. Norska Chathrine och Kjell, eller Paula på landet som hon kallar butiken som de driver i sitt växthus i Bohuslän, valde att bygga den ena delen av sitt växthus med härdat enkelglas och den andra med isolerglas.

På vår hemsida finns fler exempel på växthus vi byggt med olika glas.

2 reaktioner “Vad vore växthuset utan glas.”

 1. Hej

  Vad är priset på ett ett sådant växthus/orangeri som Kjell och Chatrine i Bohuslän har byggt?
  Vi har tänkt att använda det från Vår till Höst och under vintern som kallförråd för växter och möbler.
  Vi vill inte att växthuset blir för varmt på sommaren så jag tänker att enkelglas är att föredra?
  Vi önskar ett växthus på ca 18kvm med en mur på 60 cm och vill använda det till att odla tomater, gurka, vindruvor samt annat grönt som gör det ombonat och mysigt att hänga med goda vänner om kvällarna. Bord med plats för 8 personer skall få plats samt en arbetsbänk och mycket krukor i olika storlekar på golv och hyllor. En mysig oas.
  Har funderat på liten kamin, har sett fina i gjutjärn för ca 4500kr att ställa på golvet vid gungstol som mysfaktor. Eftersom jag gissar att en liknande på bilden ovan är dyrare att installera.
  Montering gör vi själva.
  Vänligen återkom med prisförslag .
  Mvh //Ulrica

  1. Det låter hur härligt som helst! Fin storlek-18m2. Vi rekommenderar dig att göra en offertförfrågan under fliken Kontakt på vår hemsida! trevlig söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.