Det är eldens tid i växthus och trädgård.

Det brinner i braskaminen i växthuset.
Vi är inne i årets mörkaste säsong. Så här års fyller elden en viktig funktion både som värmekälla och stämningsskapare. Sweden Green House tipsar om hur du lättast tänder eld i växthus och trädgård.
Minns ni boken Ved i vilken författaren Lars Mytting gjorde en djupdykning i eldningens konst. Sedan dess är det många som ser på vedeldningstraditionen med nya ögon. Ved är så mycket mer än bara värme, det är också överlevnad, omtanke och kärlek.
Skålformat eldfat hos Familjen Grön i Uppsala.
En skålformad eldfat skyddar lite bättre medan en rakare modell visar elden mer.
För oss som älskar växthus och trädgård är elden viktig, både som värmekälla och stämningsskapare. Det finns också många produkter som gör det enkelt att tända lite större brasor, även i en mindre villaträdgård. Ni som har varit på växthusmingel i Nacka har säkert sett eldfaten som vi brukar tända runt växthuset. Faten finns många olika modeller, en del är djupare och mer skålformade medan andra är plattare i formen så att elden syns bättre.
Skålformat eldfat hos Familjen Grön i Uppsala.
Eldkorgen kommer från Röshults.
Eldkorgen är jag också förtjust i. Den bidrar med något ursprungligt och medeltida till trädgården. Förr i tiden användes eldkorgarna i fyrtorn för att hjälpa fartygen att navigera i mörkret. Idag förhöjer den verkligen stämningen i mörkret. Vi har en låg modell men det finns också högre korgar så att elden kommer upp en bit ifrån marken. Man måste bara se till att förankra den ordentligt i marken så att den inte välter.
Skålformat eldfat hos Familjen Grön i Uppsala.
Braskaminen i Victoria Skoglunds växthus och ett växthusskelett som förbereds för braskaminsinstallation.
Lyckan är också att ha en eldstad i växthuset, åtminstone vintertid. Har du möjlighet så är det en god idé att planera för en kamin när du bygger ditt växthus.

Vi arbetar framför allt med två modeller. Kuben från Eld och Form passar med sitt stilrena formspråk, in i de flesta miljöer. Läs intervjun med braskaminsexperten Ove Lindén här.

Skålformat eldfat framför det gröna växthuset hos Familjen Grön i Uppsala.
De två modellerna som vi jobbar mest med är kuben från Eld & Form och den lilla handgjorda kakelugnen som syns på den högra bilden. Du kan köpa dem båda genom oss.
För den som föredrar en mer klassisk stil har vi en tagit fram en enkel kakelugn som är handgjord av en keramiker i Skåne. Under den lyftbara toppen kan man värma sitt vatten.

Om du har frågor om braskaminer i växthus så kan du kontakta oss. Du kan också komma på ”Öppet växthus”, som vi ordnar den 2 december nästa gång. Temat den här gången är eld och värme i växthus.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *