Januariljus i växthuset

Att leva med växthus innebär att man följer och förundras över årets skiftningar, väder och ljusfenomen. Eftersom glas, växter och stearinljus är en oslagbar kombination förgyller vi tillvaron med tända ljus av olika slag i växthuset, som just nu vilar i ett dunkelt januariljus.

Det är en typisk januarimånad. Det innebär grådassigt väder med inslag av solglimtar som livar upp stämningen. Särskilt i solnedgången då himlen förvandlas till en purpurskimrande teaterkuliss. För övrigt är det inte så stor skillnad mot tidigare snöfattiga januarimånader. Tur är då att det finns växthus och stearinljus. För det är något speciellt med ljus växter och glas. Här i Nacka tänder vi stearinljus och oljelampor mest hela tiden så här års för att skapa stämning i växthuset. Just nu är det här våra flitigast använda favoriter.

Favoritljusstakar i växthuset är tennljusstakarna fyndade på loppis.

1. Gamla tennljusstakar fyndade på loppis. De här ljusstakarna använder vi praktiskt taget året runt.

En järnkrona med tända ljus över bordet i växthuset.

2. En järnkrona som just nu är dekorerade med tallris – det har ju varit jul och nyår. Men den kommer nog att ändra utseendet vad det lider. Man kan tänka sig att linda rosmarin och timjan runt den. Eller varför inte vide, eller björk?

Upphängningsbar oljelampa och Hank av Kristina Stark är blir fina ljuspunkter i växthuset.

3. Hank har blivit en av våra absoluta favorit. Den takhängda ljusstaken som formgivaren Kristina Stark designat är lika fin i ensam majestät som när man hänger flera tillsammans. Den kan du köpa i vår webbshop. 4. Upphängningsbar oljelampa. Det här är en trotjänare som används hela tiden. Det var länge sedan den köptes med om du är intresserad av en sådan här så är vårt bästa tips att fråga på Mässingsmäster på Götgatan om de har några liknande.

Ljuskronan Hank i ett växthus på Värmdö tillsammans med små oljelampor.

I växthuset på Värmdö skapade vi en skön hörna där vi hängde tre stycken Hank tillsammans. Oljelamporna som står på det stora mosaikbordet är inköpta på Mässingsmäster.

Ljuslampetten av smeden Malin Appelgren är en favorit.

5. Vi skulle gärna utöka kollektionen med ljusstakar i växthuset och en favorit på listan är den vackra handdrivna ljusstaken som smeden Malin Apelgren tillverkar. Även den går att köpa i vår webbshop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.