Växthusets golv – tips på alternativ till marktegel.

Grön växthus med cementgolv i rött och en mönstrad cementplatta.

Vi fick en fråga i Dagboken om ett golv som vår kund Charlotte från Familjen Grön lagt i sitt växthus. Och visst ät det mönstrade golvet vacker i det gröna växthuset som de låtit byggt i sin trädgård i Uppsala. Men vad är det för golv?

Golvet är en viktig del av inredning i alla rum eftersom det är det första man ser när man stiger in genom dörren. I växthus gillar vi verkligen marktegel men det är befriande när någon tar ut svängarna.

Golvplattor i betong, som det handlar om i et här fallet, är ett både vackert och ett klassiskt alternativ till tegelgolven. Mönstrade betongplattor är betydligt vanligare i centrala och södra delarna av Europa. I Paris, där jag är ofta, hittar man det som golv i arkaderna som flankerar många av paradgatorna, i passagerna och i stadens trapphus.

Grönt växthus med rött cementgolv och en  mönstrad cementklinker.

Plattan som Familjen Grön använt i sitt växthus ser ut så här, frånsett att den är gul.

Betongdekorationer på Paris gator.

Många av betongplattorna tillverkas för hand i Marocko. När det färgats med pigment i olika mönster pressas de. Därefter får plattorna torka långsamt vilket gör dem tåliga och starka.

På gatorna i Paris är det många fötter som trampat, så av allt att döma är det ett slitstarkt golv.  Det gör att det mycket väl kan användas i växthusinredningen. Just den röda betongplattan, som Familjen Grön har i sitt växthus, hittade jag inte. Men väl en vackert ockragul och en grå i samma mönster.

Mönstrad cementmosaik och cementplattor i butiksutställning

Om du åker till Paris någon gång, glöm inte bort att snegla mot marken då och då om du vill ha inspiration till din växthusinredning.

Cementplattor av det här slaget har en ganska porös yta. Det man ska tänka på när man lägger marockanskt klinker i växthuset är att behandla det med en särskild impregnering som täpper igen porerna. På det sättet blir växthusgolvet smuts- och vattenavvisande. Ett tips är att behandla det innan fogningen. Då minskar risken för att fogmassan tränger ner i porerna.

Om du vill kika på ovan nämnda golv och växthus, ska du besöka Familjen Grön i Vårdsätra utanför Uppsala när de har sina event. Mer information finns på hemsida Familjengron.com.

Foto: Helena Kaasik, Golvabia.

Smart förvaring för växthus - knopphängaren.
Vi besöker Larsson korgmakare i Gamla stan.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *