En vinterträdgården med himlen som granne.

En vinterträdgård på en terrass i Saltsjökvarn.
Makarna Meltzer hade beslutat sig för att bo kvar i sin lägenhet på sjunde våningen i Saltsjökvarn. Nu återstod bara att göra den ganska utsatta terrassen behagligare och användbar även under vinterhalvåret. Helena Kaasik berättar om hur ett växthus från Sweden Green House blev lösningen.
Det är en sådan där filtgrå novemberdag då jag stegar trapporna upp på bergsknallen som reser sig över kajen i Saltsjökvarn. Jag har tagit båten hit för att ta mig upp till makarna Meltzer på våning sju i ett av bostadshusen, där Sweden Green House just byggt klart ett växthus med pulpettak monterat mot bostadshusets fasad. Vitt och vackert sträcker det sig ut på terrassen, som har föreningens omkringliggande bostadshus i ryggen och en vacker utsikt mot Djurgården och Gröna Lund i nordlig riktning.
Ett växthus med pulpettak och isolerglas byggt på en terrass.
Kerstin Meltzer välkomnar mig med kaffe och saffranspankaka toppad med grädde och sylt. Vi sitter ner vid det fint patinerade bockbordet en stund och njuter av godsakerna, utsikten och växthusatmosfären. Den tända braskaminen sprider en skön värme och ett rogivande knaster.
Några krukor fyllda med olivträd, hyacinter, pelargoner och julrosor är utspridda på golvet och ovanpå träsockeln. Alla de tända ljusen får mig att längta efter mörkret som kommer allt tidigare på dagen nu. Det måste vara så vackert här i skymningen.
Inredning i ett uterum
-Här kan jag sitta i evigheter och bara blicka bort mot horisonten med en ljudbok i öronen, säger Kerstin och pekar mot den mysiga sitthörnan som är inredd med korgstolar, fårskinn och varma plädar.
Pulpetväxthuset är byggt mot fasaden och är anslutet direkt med sovrummet. Eftersom det är försett med isolerglas behövs det inte så mycket mer än den tända braskaminen för att det ska bli en behagligt temperatur i det så här års. Målet var just att skapa en skön vindskyddad yta där man vill vara, framför allt under vinterhalvåret.
Gavel på ett uterum
-Under sommaren är vi inte hemma så mycket så då har vi inte så stor användning av ett växthus. Det är under den långa vintersäsongen som det är så fantastisk att vara här.

De båda hade länge haft planer på att installera en vinterträdgård av något slag på den vackra men blåsiga och utsatta terrassen. Varken hon eller hennes man hittade något de tyckte om. De sökte något speciellt med visste inte riktigt vad.

-Det var en dag då vi bestämt oss för att ta en promenad i Nacka. Helt plötsligt stod vi utanför Sweden Green House vackra växthus i trä på Parkvägen. Tänk om man kunde bygga en sådant på terrassen sa vi till varandra.
De tog kontakt med Eva och Magnus som åkte till Saltsjökvarn på besök. De konstaterade att det var fullt möjligt att bygga på terrassen, men först måste Melzers söka bygglov.
-Föreningens ställde sig positiva. Medlemmarna såg att växthuset skulle bli som ett smycke på terrassen. När kommunen gav sitt tillstånd kunde vår dröm förverkligas.
Man kan kalla det för en vinterträdgård eller orangeri, tänkt för både odling och socialt liv. Meltzers valde bort upphöjda fasta jordbäddar. Istället odlar de i krukor som placerats på plåtfat med hjul. Under sommaren puffas de stora krukorna helt sonika utomhus.
Krukor och växter i växthus på terrass.
Kerstin visar mig också andra detaljer som Eva och Magnus föreslog att de skulle låta bygga. Väggen i trä som gör att växthuset känns naturligt, varmt och ombonat samtidigt som det har en behaglig akustik, det obehandlade golvet i lärkträ och den uppbyggda träsockeln som matchar väggen på motsatt sida.
-Kika också på den smarta träluckan där borta. Under locket finns en avloppsbrunn, en liten detalj kan tyckas, men nog så viktig och praktisk när man städar, säger hon och lägger in mer ved i kaminen.
Jag anar att den där sköna ljudboksstunden lockar allt mer och skyndar mig därför att slutföra mitt uppdrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.