Den gröna skönheten som vi byggt i Enskede.

En kvinna som tittar på en hund i ett växthus.
Vi har varit på växthusvisit i Enskede och träffat Ulrika Sundström som lagom till sommaren fick sin dröm förverkligad.
Ulrika Sundström sitter i sitt växthus och dricker frukostkaffe när vi stiger in genom den vita grinden. Den leder direkt in till trädgården som hör till villan i Enskede där hon bor min sin familj. Vi ser henne på långt håll och det är våra steg i den grusade gången tillsammans med skallet från den två år gamla labradoodlen Asta som får henne att resa på sig för att möta oss och samtidigt lugna den unga hunden. Medan hon lotsar oss fram till platsen där växthuset ligger, berättar hon om trädgården och hur det kommer sig att hon ville bygga ett växthus i trädgården i Enskede.
Dam med hund i växthus.
Morgonkaffet intar Ulrika fortfarande i växthuset. Den tvååriga labbradoodlen Asta gillar också växthuset.
-Vi har en fin sammanhållning oss grannar emellan och det är min trädgårdskunnige granne Ylva som under en längre tid peppat oss att skaffa växthus. Jag fick tips om Sweden Green House via en annan granne i området som har byggt ett av era växthus tidigare. Eva Halfwordson kom hit för att titta på trädgården och för att hitta en lämplig plats för huset. Hon tipsade mig också om Marika Delin som har hjälpt oss med resten av trädgården.
Grönt växthus och gula blommor.
Växthuset är det första i får syn på när vi stiger in i trädgården.

Storleken var ganska enkel att bestämma. Tomten är inte särskilt stor så ett växthus på 15 kvadratmeter har exakt de rätta proportionerna för trädgården. Det var inte ens något som familjen Sundström funderade över.

-Visst skulle vi ha velat ha ett så stort växthus som möjligt. Men till den här platsen är det här den perfekta storleken och vi får plats med allt vi behöver.

Växthuset målades grönt vilket är samma kulör som bostadshusets fönsterfoder är målade i. Det är byggt utan grundplatta, på en 45 cm hög grundmur och utan upphöjda odlingsbäddar. Grunden är gjuten i träskivor som bidragit med en särskild struktur vilket ger en tuff och nästan industriell stil till hela platsen. Allt har bäddats in i en trädgård med klassisk engelsk känsla som drar åt det romantiska hållet.  När vi är där är växthuset fyllt med krukor och svarta hinkar i vilka det växer en mängd plantor, framför allt tomater, gurka och chili. Inredning är en blandning av ärvda möbler och fynd från andrahandsbutiker.

Grönt växthus och gula blommor.
Ärvda möbler och andrahandsfynd samsas med tomater, chili och gurka i växthuset. "det får inte blir för tillrättalagt", säger Ulrika Sundström.
-Vi har kunnat skörda massor av tomater redan den här första säsongen med växthus. Chiliplantorna är det min dotter som odlar. Hon har riktigt gröna fingrar och är genuint intresserad av att odla, berättar Ulrika och bjuder samtidigt på mer detaljerad information om de olika tomatsorterna som hon valt att odla samtidigt som hon blir filmad med en mobilkamera. Resultatet finns i vårt flöde på Instagram.

“Tänk att vi får bo så här!” (Ulrika Sundström)

Grönt växthus och gula blommor.
Ulrika och Johan har, på Marika Delins inrådan, tillverkat rundlar i salix i vilka de odlar grönsaker precis utanför växthuset. På det viset får de glädje av mikroklimatet som bildas utanför växthuset.

Varför valde ni bort jordbäddar och att gjuta grundplatta i växthuset?

-Vi har ett inglasat uterum som ligger precis i anslutning till huset. Så vi kommer i huvudsak att använda växthuset under säsongen, för odling och för umgänge. Vi har suttit här många gånger och ätit middag. Kanske tar vi en glögg i advent med familjen någon gång. Uppvärmningen är med andra ord inte så viktig. När det gäller jordbäddarna ville vi kunna vara flexibla och ha så mycket plats som möjligt. Det har fungerat så pass bra att odla i hinkar och jag gillar när det inte blir för perfekt och ordnat, berättar Ulrika.

Hur tänkte ni när det gäller växthusets placering?

Det finns inte så många platser som det kan stå på i den här trädgården. Jag tycker att det har hamnat fint så här eftersom man ser det direkt när man stiger in genom grinden. Det är faktiskt inte heller så dumt med skuggan från de stora träden som står i den här delen av trädgården. Det har blivit en härlig del med den här grusade platsen och grönsaksodlingarna strax utanför. Växthuset bidrar till ett bättre odlingsklimat så grönsaksodlingarna som vi har i de hemgjorda salixrundlarna har också blivit väldigt lyckade.

Vilket är ditt bästa tips till andra som vill bygga ett växthus i sin trädgård?

Låt processen ta tid. Det är ett ganska stort ingrepp i trädgården och det är svårt att flytta växthuset när det väl står på plats. Samtidigt vill jag lägga till det som min man alltid säger. När allt är klart kommer man ändå att bli nöjd. Och nöjda är vi verkligen. Det har blivit så bra, både med trädgård och växthus. Jag nyper mig ofta i armen. Tänk att jag får bo så här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.