Är du sugen på att odla i vatten?

Hydroponisk odling av Niklas Hejlm är boken som lär dig odla enligt en metod som varken kräver jord eller mycket utrymme. Du kan enkelt starta en odling på fönsterbrädan hemma. Eller varför inte som ett komplement i växthuset under de perioder då de inte är allt för varmt.

Att odla helt utan jord, går det? Enligt Niklas Hjelm, författaren till boken hydroponisk odling (Norstedts) behöver man ingen jord för att odla. Med endast vatten och näring kan man att odla färska grönsaker var som helst och när som helst.

Niklas Hjelm som skrivit boken Hydroponisk odling (Norstedts)
Det här sättet att odla kallas för hydroponisk odling och är en växande trend i storstäder där det är svårare att få tillgång till en odlingsbar jordplätt. En hydroponisk odling kräver minimalt med yta och skötsel. Dessutom har man sina kryddor på plockavstånd. Du får helt enkelt en köksträdgård på fönsterbrädan.
Boken som han skrivit är tänkt att vara en handbok i odlingstekniken. Den svarar på frågor om vilka system som finns, om det är en ekologisk metod, samtidigt som du får veta allt om vilka grönsaker som fungerar bäst och hur mycket ljus och näring odlingen kräver. Det är inte heller särskilt svårt att bli en hydro-odlare. Faktum är att om du aldrig odlat tidigare så kan det vara enklare att få ett bra resultat med en odling av det här slaget.
Med boken hoppas också Niklas Hjelm att det är fler som blir nyfikna på odling av grönsaker. För vi behöver odla mer. Som odlare blir du mer uppmärksam på var maten kommer ifrån och det är en orsak nog så stor för att sätta igång, menar han. Om du har plats över i växthuset kan en hydro-odling fungera som komplement till dina andra odlingar.
Foto: Norstedts
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *