Året med kål i trädgård och växthus.

Kålplanta som gått i blom planterad i en tunna.
Från plantering till blomning, det finns många anledningar att satsa på kål i trädgården. Eva har till och med haft kål inne i växthuset. Så här har det sett ut vid olika tidpunkter på året.
Kål är en fantastisk växt att odla. Det finns en mängd olika sorter och när man lär sig konsten att odla den här grönsaken så öppnar sig en massa möjligheter i köket, i kökslandet och som dekoration i kruka, vas och rabatt. För kål är inte bara gott och nyttigt. Det är fantastiskt vackert också. Vi har till och med odlat kål inne i växthuset men det här är en grönsak som trivs bäst i kökslandet utomhus. Växthuset använder du med fördel för att driva upp småplantor som du sedan planterar ut. Så här har olika kålplantor, som Eva haft i växthus och trädgård sett ut vid olika tidpunkter under säsongen.
nyplanterad kål och kål i blom.
Vi har precis planterat små späda kålplantor. Eva har sitt köksland precis utanför köket så att hon enkel kan gå ut och skörda grönsaker direkt från odlingarna. I en annan del av trädgården står den här övervintrade kålplantan som precis gått i blom. Två ytterligheter med andra ord. De fina är att såväl de späda kålbladen som blommorna är otroligt härliga och goda att använda i en sallad redan nu. Det går att skörda kål under hela säsongen och använda den till olika maträtter eller varför inte bara steka upp några blad i god olja tillsammans med vitlök. Mums!
Kålhuvud framför växthus.
Ett kålhuvud i skördetid. Det här växte i de upphöjda odlingsbäddarna framför växthuset som vi byggde på Millesgården förra året. Om man är kålälskare så börjar det vattnas i innan av åsynen.
Kål i kruka och i odlingsbädd.
Purpurkål och palmkål i kruka och i växthusets jordbäddar en höstdag för några säsonger sedan. Bladen är också väldigt användbara tillsammans med andra snittblommor i ett arrangemang till en vas.
Frostnypen palmkål och kål i korg med julros.
Här är två exempel på hur dekorativ kålen är även vintertid. En övervintrad purpurkål samsas med en rosa julros i en korg framför växthuset som välkomnande arrangemang i samband med ett växthusmingel i vintras. Den andra bilden visar en lätt frostnupen palmkål i en rabatt tillsammans med andra växter. Magiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.