Året med vinranka i växthuset.

Vinranka över växthusdörr.
Från späda knoppar till ett färgsprakande, gyllene spektakel och poetiskt ”skrufs” i silverljus. Att odla vin i växthus är som att följa med på en föränderlig odlingsresa utan slut. Så här kan det se ut under säsongen.
Det är många av våra kunder som väljer att odla vin. Det är på flera sätt ingen dum idé då växten, förutom att bjuda på spektakulär skönhet under hela odlingssäsongen, också bidrar med skugga i växthuset när den växt till sig. I vårt visningsväxthus i Nacka har Eva Halfwordson satt två plantor i respektive hörn på bortre kortsidan. Det är underbart att se hur de båda plantorna utvecklas och förändras i karaktär över året. Så här kan det se ut.

Vår

Vinranka på våren
Mars april. Ljuset börjar återvända vilket gör att bladknopparna växer. Innan  de spricker ut ser vinrankan ut som på den vänstra bilden. Nu går det fort, bara några veckor senare är bladverket utvecklat. Så här i början växlar bladfärgen mellan rost och ljusgrönt.

Försommar

Vinranka på våren
I månadsskiftet maj juni kan fruktämnena ha kommit ganska långt medan bladfärgen djupnat något.

Sensommar

Dagbädd i växthus
I august skönjer man något som liknar frukt då blommorna eller ämnena har förvandlats till små druvklasar.

Höst och vinter

Vinranka på hösten.

I oktober är druvorna fullt mogna. Eva tycker att de är för vackra för att skördas så hon brukar låta dem hänga kvar. Bladen skiftar nu färg från grönt till gult, för att så småningom ramla av de vedartade stjälkarna helt och hållet. Nu väntar en välbehövlig vila innan den börjar om igen.

Växtprocessen ser olika ut år från år till år beroende på väderlek och temperatur. Det kan sannolikt även variera med sort och naturligtvis skiftar den också beroende på var man bor i landet.

Nu hoppas vi  att du blivit inspirerad till att sätta en vinranka i ditt växthus. Eftersom vinets rötter behöver utrymme för att plantan ska utvecklas väl ska du tänka på att göra ett hål i grundplantan där vinet ska växa. Det gäller framför allt dig som planerar att bygga ditt växthus på en gjuten grundplatta.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

4 reaktioner “Året med vinranka i växthuset.”

  1. Bra information! Funderar på om man ska plantera den i framkant eller bakkant av växthuset… I framkant skuggar den ju mer vilket är bra. Eller?

    1. Det låter klokt att tänka på var den skuggar mest, när du planterar. Men sedan beror det också på var du har ingången och hur det ser ut runt om på tomten, om du har något träd i närheten och så vidare. Vinrankan kan ju bli stor, så du vill ju inte heller blockrea ingången.

      1. Tack för svar! Vi kommer att ha dubbeldörrar både på långsidan och kortsidan (på södersidan av växthuset). Då är det kanske lämpligt att plantera vinrankor i hörnen på gaveln som vätter mot norr så att rankorna strävar framåt mot solen i söder? Många saker att tanka på innan plattan gjuts…

        1. Ja, det verkar logiskt med placering av vinrankan i norr. Tänk också på att inte packa makadamet allt för hårt under jordbäddarna. Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *