Årets frönyheter för växthus och trädgård

Små späda spenatblad spirar ur jorden i en zinklåda uppmärkta med en pinne.

Små späda plantor märkta med spenatetikett som sticker upp ur ett jorden i ett zinkkärlVi börjar året med att spana på frönyheter från några av de bästa fröfirmorna som finns i Sverige.

Ett nytt år har startat och det är lika bra att börja njuta av ljuset som sakta men säkert återvänder redan nu. För strax pinnar allt på i ett rysligt tempo och helt plötsligt undrar man var tiden tog vägen.

Här på Sweden Green House kickar vi igång 2017 med att spana in nya fröer från utvalda fröleverantörer. Impecta fröhandel håller sedan 1975 till i Julita i Sörmland. Vi har använt oss av deras fröer i flera år och tycker att de fungerar fint. Dessutom har de många sorter som är anpassade för odling i växthus. Bland deras frönyheter var det några som lockade lite extra. Men som alltid är det lika svårt att välja.Frönyheter från Impecta fröhandel, tomatpaprika, rödbladig basilika, sallat, miniaubergine

 • Aubergin ’Blanche Ronde á Oef’. Bara namnet för ju en att drömma sig bort till sydligare breddgrader. Men de vita äggformade frukterna sägs också vara goda färska i sallader, som ju är den perfekta snabbmaten när det finns grönsaker att skörda i växthuset.
 • Purpurbasilika ’Rosie’. Vi odlar alltid basilika i växthuset och i år kan det vara spännande att prova en ny sort. Den här föll vi också för på grund av bladen som adderar färg till all grönska i växthusets upphöjda bäddar. Den går även att odla i kruka men basilika trivs bäst i ett skyddat varmt växtläge.
 • Tomatpaprika ’Ontara’. Eftersom vi älskar både tomater och paprika blev ’Ontara’ nästan som ett Kinderägg , det vill säga överraskning, spänning och smakupplevelse i ett och samma frö. Det återstår att se om förväntningarna införlivas.
 • Drivsallat ’Gustav’s Sallad’. De krispigt gröna sallatshuvudena blir en fin fortsättning på årets salladstema. Bladen kan också användas som dekoration. Men varför inte göra en samplantering med ätbara växter och blommor i kruka? Krasse, chili och drivsallaten ovan i en skön kombo kan vara något att satsa på.

Runåbergs fröer hittar man lätt i butiken på grund av fröpåsarna som är tillverkade i oblekt kraftpapper. Företaget är baserat på västkusten och har producerat fröer sedan 1982. De har inte haft någon större lycka med fröodlingen av årets nyheter. Istället har vi botaniserat i det beprövade sortimentet och hittat sorter som gjort oss nyfikna.Fröer från Runåbergs fröer, inga nyheter då fröodlingen misslyckades, permanenta sortimentet

 • Luktärt, blandade färger, ekofrö. Vi har blivit beroende av att ha luktärter i växthuset vilket ni som följt oss i Dagboken förstått vid det här laget. Den här blandningen föll vi för på grund av blommornas något mättade färgskala, åtminstone på bilden.
 • Asiatisk bladgrönsak, Osala Purple, ekofrö. Att klippa blad till så många måltider som möjligt under året är en målbild. Dessa purpurfärgade lär också bli ett vackert inslag i växthuset.
 • Stevia, sötflockel. Stevia har hoppat upp några pinnhål i livsmedelsbutikernas hyllor där den marknadsförs som ett hälsosamt alternativ till socker. Om det är sanning eller ej vet vi inte mycket om men nu när den finns i frösortimentet kan det vara kul att odla den här kryddan på försök. Eftersom den inte tycker om temperaturer under 10 grader är växthuset troligen Stevians bästa odlingsvän. Det återstår att se.
 • Runobergs rädisor, ekofrö. Den här blandningen har fröfirman satt sitt namn på vilket gör oss riktigt nyfikna. Dessutom verkar det praktiskt då blandningen innehåller både avlånga och runda rädisor i en mängd olika färger. Har vi tur behöver vi inte köpa några andra rädisfröer.
 • Melon, Jenny Lind, ekofrö. Vi blev sugna på att odla melon i växthuset i år och Jenny Lind har ett spännande utseende samtidigt som det är en melon som inte blir så stor.
 • Pink Lettucy, ekofrö. Den här asiatiska bladgrönsaken gjorde oss nyfikna både på grund av utseendet och smaken som ska ha lite sting i sig. Det är bara att testa.

Nelson garden hör till de stora drakarna i trädgårdsbranschen och bland deras nyhetssortiment hittade vi framför allt spännande grönsaker som vi tror kan vara kul att odla i växthuset.frönyheter från Nelson Garden, blomsterböna, vinbärstomat och liten gul squash

 • Blomsterböna ’Lady Di’. En böna som fått namn efter en ikon måste ju vara god. Dessutom bidrar den med vacker blomning. Den trivs bra i skyddat läge också vilket gör att Lady Di kan passa bra för växthusodling.
 • Tomat ’Golden Currant’. Det här är en tomatsort som ger små tomater vilka skördas efter hand och äts direkt. Mums. Fin färg får den också. Likt blomsterbönan ingår den i Nelsons ekosortiment.
 • Squash ’Pic´n Pic’. Squash är alltid gott och den här sorten ska trivas i kruka. Frukterna ska plockas redan när de är 10-15 cm stora.

Jenny´s fröer och sån´t är det lilla uppstickarföretaget som säljer fröer från bland annat baltiska och ryska odlare. Allt hon säljer testas i hennes trädgård som ligger i Huddinge strax utanför stockholm. I år har hon framför allt satsat på tomater och vi hittade naturligtvis några sorter som lät spännande.Frönyheter från nJennys fröer och sån´t, tomater och squash

 • Tomat ’Black Opal’. Det här är en korsning mellan två sorter varav den ena bidrar med sötma och den andra med hälsosamma anotocyaniner, vilket är ett naturligt färgämne som innehåller antioxidanter. Det är en högväxande sort som måste tjuvas.
 • Tomat ’42 days’. Den här sorten väljer vi för att kunna skörda tomater så tidigt som möjlighet. Den har nämligen en av världens kortaste mognadstid. Det tar bara 42 dagar från utplantering till skörd.
 • Tomat ’Carbon’. Det här är en högväxande tomat som ger stora biffiga tomater och den verkar få en spännande smak som gör att man längtar efter att sätta tänderna i den redan nu.
 • Tomat ’Mountain Magic 1. Om det är första gångne du odlar tomater så kan det här vara något för dig. Den är nämligen resistent mot de vanligaste svampsjukdomarna som tomatplantor kan drabbas av ibland. Den går även att odla utomhus.
 • Tromboncino ’d’Albenga’. En trombonformad sqush, så skulle man kunna beskriva den här grönsaken. Vi väljer den eftersom det är enkelt att skörda den. Antingen tar man den när den har en squashs storlek, eller så väntar man tills den blir längre och gulare. Då får den en annan något sötare smak.

Foto: Hena Kaasik, Impecta fröhandel, Nelson garden, Jenny´s fröer och sån´t.

Text: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Årets frönyheter för växthus och trädgård”

 1. Pingback: Se över din odlingsutrustning innan du kickar igång din småplantsodling.

 2. Pingback: Tid för ramslök - swedengreenhouse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *